Prosjektleder Jonas Strømgren og Zydruhas i Kulturminnecompagniet er i disse dager i full gang med å demontere Søgne Bygdemuseum på Lunde. (Foto: Nicolai Prebensen)

Bygdemuseet flyttes: - Mye gøyere enn å skru i gips

  Nicolai Prebensen
  29. aug. 2019
  14:15
Demonteringen av Søgne Bygdemuseum på Lunde er i gang. Tre spesialister fra Kulturminnecompagniet i Trondheim har startet det møysommelige arbeidet med å plukke museet fra hverandre, bit for bit. De merker hvert eneste element og flytter disse til oppbevaring tørt i et oppsatt telt på plenen ved museet, eller i stabburet ved siden av bygget på Lunde.

Ansvarlig for arbeidet er prosjektleder Jonas Strømgren som gir uttrykk overfor N247 at dette er morsomt arbeide.

- Mye gøyere enn å skru i gips, sier tømreren som har spesialisert seg på vern av gamle bygninger.

Relaterte artikler:

- Det er et nitidig arbeid, og vi demonterer hvert eneste element, merker og lagrer elementene under tak før vi flytter alt til Eplehagen på Søgne gamle prestegård. Der skal alt settes sammen igjen, slik at museet blir identisk slik det står i dag, sier Strømgren til N247 torsdag ettermiddag.

Han sier videre at det er mange skjevheter i bygget som skal settes opp igjen like skjevt.

- Stein for stein
- Selv grunnmuren blir nøyaktig den samme, stein for stein. Vi måler alle skjevheter nøye, og «tar dem med oss» til den nye lokasjonen museet får. Jeg må føye til at trevirket er i forbausende god stand. Det har lite råte i seg så det aller meste fra dagens bygg blir med til prestegården, sier han.

Etter fremdriftsplanen skal demonteringen være ferdig innen utgangen av uke 39 som er fredag 27 september. Monteringen av Bygdemuseet er beregnet til å pågå i åtte uker og skal etter planen stå ferdig mot slutten av november.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Prosjektleder Jonas Strømgren i Kulturminnecompagniet i ett av rommene i førsteetasje som nå klargjøres for demontering, stokk for stokk. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Det kan bli noen forskyvninger av fremdriftsplanen, men per nå kan vi ikke se at vi ser de store forsinkelsene. Dette er spesialarbeide og det skal gjøres en god del rent håndarbeide på samme måte som ble gjort for noen hundre år, så utfordringene er der, avslutter prosjektleder Jonas Strømgren.
Sist oppdatert 29.08.2019 klokken 14:23 av Nicolai Prebensen

Her i Eplehagen på Søgne gamle prestegård skal bygdemuseet settes opp, identisk med slik det står i dag på Lunde. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

- Alt vi plukker ned blir lagret tørt frem til vi setter det opp igjen på Søgne gamle prestegård, sier prosjektleder Jonas Strømgren til N247. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no