- Endelig har vi en plan. Tomtearbeidet i Eplehagen på Søgne gamle prestegård starter førskommende mandag, sier enhetsleder for kultur, Marianne Laukvik og kommunalsjef Jon Wergeland til N247. (Foto: Nicolai Prebensen)

Museet: - Endelig har vi en plan

  Nicolai Prebensen
  15. juni 2019
  10:10
- Nå har vi endelig en plan, og mandag starter grunnarbeidene i Eplehagen her på Søgne gamle prestegård, sier leder av kulturenheten, Marianne Laukvik og kommunalsjef Jon Wergeland til N247 fredag ettermiddag.

De to referer til den forholdsvis lange prosessen det har vært å få flyttet Søgne bygdemuseum fra Lunde til Søgnetunet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Det skal graves klart for å legge en såle til museet i tillegg til at vi gjør grunnarbeidene for tilbygget som hørte med til bygget på 1700-tallet. Det ble ikke med da museet ble flyttet fra Leire til Lunde. Det er bevilget penger til selve flyttingen, men nå håper vi å få museet komplett slik det opprinnelig var. Vi har bedt om en million kroner til dette tiltaket, sier Laukvik og Wergeland videre.

Denne saken behandles i kommunestyret kommende uke.

- Blir disse pengene innvilget vil vi få opp et råbygg, men dette skal også fylles og her må vi satse litt på godviljen til frivillige i bygda. Kystkvinnene har bevilget 50.000 kroner til en bakerovn til museet og det er en av de gjenstandene vi jakter på nå, fortsetter de to.

Tomtespørsmålet er en av hovedgrunnene til at saken har tatt tid.

- Det ble jobbet med mange alternativer. Den kommunale tomten her ute er trang, men vi landet til slutt på Eplehagen og mener dette er en flott plassering. Det er noen epletrær som skal flyttes og de som må felles er podet. Det betyr at vi kan beholde den eplesorten som disse trærne bar. Sorten skal være svært lokal, sier Marianne Laukvik.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Christoffer Snaprud Christensen er tømrermester og konsulent ved fylkeskonservatoren i Vest-Agder. 24. november 2017 tok han prøver av trestokkene i bygdemuseet på Lunde.

Selve flyttingen kan starte opp like etter sommerferien.

- Dette er en omstendelig prosess, men vi har fått tak i dyktige fagfolk som skal stå for arbeidet. Det har blitt nevnt en oppstart av dette arbeidet rundt midten av august, så nå går det fremover. Når arbeidene er ferdigstilt kan vi per i dag ikke si noe om, avslutter enhetslederen og kommunalsjefen.

Flytteprosessen for Søgne bygdemuseum fra Lunde til Søgne gamle prestegård har oppstart førstkommende mandag. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Bygdemuseet skal stå akkurat her vi står, sier Marianne Laukvik og Jon Wergeland i Søgne kommune. - Epletrærne skal i størst mulig grad bli tatt vare på, sier de to. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no