Kenneth Harbak i eiendomsenheten i Søgne kommune sier at museet skal stå klart til nyåpning på Søgne gamle prestegård i utgangen av oktober 2019. (Foto: Nicolai Prebensen)

Flytter museet stokk for stokk: - På høy tid

  Nicolai Prebensen
  23. juni 2019
  19:49
- Det har vært mye frem og tilbake med flyttingen av Søgne bygdemuseum, men nå er vi endelig i gang, og det var på høy tid, sier Kenneth Harbak, leder av eiendomsenheten i Søgne kommune til N247 fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Han forteller at vann fra Lundheia har begynt å sette sitt preg på baksiden av bygget, men nå blir hele museet satt i stand.


Harbak forteller videre at kommunen hadde tre interessenter til selve flyttearbeidet, men kommunen fikk kun inn ett tilbud.

- Det er Kulturminnecompagniet AS fra Trondheim som skal gjøre jobben. Dette er svært dyktige folk som er spesialister på denne type arbeid. Jeg mener de har landet på å ta ned bygget stokk for stokk, og merke hver eneste bit som tas ned. Så oppbevares bygget i et telt på Søgne gamle prestegård. Der skal det ligge inntil alle grunnarbeidene er unnagjort.

Oktober
- Dette arbeidet begynner de på i begynnelsen av august, og bygget skal stå ferdig innen utgangen av oktober med mindre det støtes på store utfordringer. Kvernhuset her på Lunde skal fraktes opp til Repstad, og tomta her blir utvidet til parkeringsplass for kirka, sier han videre.

Harbak sier videre at bygget blir helt identisk med dagens bygg.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Selv takrennene i tre tas forsiktig ned og monteres på igjen når Søgne bygdemuseum er reist igjen i Eplehagen på Søgne gamle prestegård. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Ingenting blir nytt bortsett fra noen tillempinger for bevegelseshemmede. I tillegg blir det klargjort for vann og avløp på den nye tomta, og vi maler opp kledningen som er satt opp over stokkene. Vi håper også å få på plass tilbygget slik det var da bygget stod på Leire, fortsetter Harbak.

Det er satt av 2,7 millioner kroner til hele prosessen. 2,3 millioner er til selve flyttingen. De resterende 400.000 kronene går til grunnarbeider og konsulenter. Kostnader til et nytt tilbygg vil ligge rundt en million kroner, alle summer er inkludert merverdiavgift.

Bildet under: Vann fra Lundeheia har begynt å tære på Søgne bygdemuseum. Nå tas bygget ned stokk for stokk og flyttes til Søgne gamle prestegård. (Foto: Nicolai Prebensen).
Sist oppdatert 23.06.2019 klokken 22:04 av Nicolai Prebensen

Her på Søgne gamle prestegård skal Søgne bygdemuseum få sitt nye "hjem" innen oktober 2019. (Foto: Nicolai Prebensen)

Stokkene i museet er dekket med panel. Panelet skal males opp før det settes på bygget igjen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no