Vil etablere inntil 10 bydelsråd i kommunen
I forbindelse med kommunesammenslåingen ble det tidlig gitt signaler om å opprette bydelsråd som et ledd i å videreutvikle innbyggerdialogen i den nye kommunen. I februar 2020 ble det invitert til opprettelse av bydelsråd i de tidligere kommunene Søgne og Songdalen. I ettertid har ordningen i praksis aldri helt kommet i gang.
I oktober 2021 fremmet kommunedirektøren et forslag om opprettelse av det som da ble kalt kommunedelsråd. Tilbakemeldingen fra politikerne den gang var et ønske om ytterligere involvering og dialog med eksisterende velforeninger og bydelsråd før saken ble fremmet for politisk behandling.
På oppdrag fra kommunedirektøren har kultur og innbyggerdialog utarbeidet en sak som nå fremmes for politisk behandling. Hovedkonklusjonen i kommunedirektørens forslag nå er at det gjennomføres et treårig prøveprosjekt for etablering av inntil 10 bydelsråd og at ordningen skal evalueres i løpet av siste halvår av prøveperioden. Det er videre laget forslag til formål, vedtekter og oppgaver for bydelsrådene, og det legges opp til noe administrativ støtte. Videre forslår kommunedirektøren at bydelsrådene gis en årlig støtte på kroner to per innbygger.
Innspill og vurderinger
Det har blitt gjennomført møter med representanter fra bydelsråd og velforeninger, og det har kommet frem forventninger og anbefalinger som kommunedirektøren har samlet og oppsummert. Blant flere punkter nevnes at bydelsråd skal utvikle og styrke samarbeid og dialog med :
- Lokalt innbyggertorg/bibliotek
- Lokal frivillighetssentral
- Lokale velforeninger
- Lag og foreninger med lokal tilhørighet
- Skoler og barnehager i området, herunder foreldreutvalg, samarbeidsutvalg og elevråd
- Andre offentlige og private institusjoner i lokalmiljøet
- Møteplasser for barn og unge
Videre skriver administrasjonen at «Representativiteten i bydelsrådene er viktig for legitimiteten til bydelsrådenes arbeid. Kommunedirektøren anbefaler at det stilles krav til sammensetningen av bydelsrådene. Medlemmene må representere hele bydelen. Alder, kjønn og etnisitet må være best mulig representert. Det er viktig at bydelsrådene ser bydelen i en helhet og at dets medlemmer ikke bare er opptatt av «egne» hjertesaker».
Bydelsområdene som er forslått er delt inn som følger:
- Hellemyr/Tinnheia/Grim - 12.297 innbyggere
- Hånes/Tveit - 8.192 innbyggere
- Justvik - 4.549 innbyggere
- Kvadraturen/Eg - 8.492 innbygger
- Lund - 18.783 innbyggere
- Randesund- 13.737 innbyggere
- Songdalen - 6.771 innbyggere
- Søgne - 11.883 innbyggere
- Torridal - 4.058 innbyggere
- Vågsbygd - 23.655 innbyggere
Ulike modeller
I arbeidet med den aktuelle saken har Kristiansand kommune sett på modeller som blir benyttet i andre kommuner. Det er til dels store forskjeller på hvordan kommuner har organisert lokalutvalg. Fredrikstad med 82.000 innbyggere har 22 lokalsamfunnsutvalg. Økonomiske støtte i Fredrikstad er rundt 13 kroner per innbygger.
Sandefjord kommune med 63.000 innbyggere har opprettet 20 nærmiljøutvalg som har et spesielt ansvar for barn og unges oppvekstsvilkår. Økonomisak støtte fra kommunen er cirka 25 kroner per innbygger.
Asker kommune med cirka 94.000 innbyggere har en forsøksordning med tre lokalsamfunnsutvalg, et antall som kan bli utvidet til 8-9 utvalg. Økonomisk støtte per innbygger i Asker er cirka 15 kroner.
Saken skal behandles i kulturutvalget 10. november og i formannskapet 16. november. Det er bystyret som fatter endelig vedtak, og der skal saken etter planen behandles 23. november.
Lokale representanter samlet på Søgne rådhus for å diskutere bydelsråd i februar 2020. (Foto: Ann Osaland)