![Ole Kristian Wigemyr, Helge Njål Jacobsen, Jan Arne Kleivset og Arild Røsstad i rommet som nå kan benyttes til utstillinger i Søgne bygdemuseum.](https://image.n247.no/547030.webp?imageId=547030&width=960&height=548&format=jpg)
Søgne-historie i ny utstilling på Bygdemuseet
![Søgne bygdemuseum, idyllisk plassert like ved eplehagen på Søgne gamle prestegård.](https://image.n247.no/547057.webp?imageId=547057&x=0.00&y=0.00&cropw=100.00&croph=100.00&width=960&height=568&format=jpg)
Søndag 12. juli 2020 åpnet dørene til Søgne Bygdemuseum igjen etter at museet var flyttet fra Lunde stokk for stokk. Siden den gang har Søgne Historielag gjennomført ulike aktiviteter og har stadig nye prosjekter på Søgne gamle prestegård.
Historielagets har en egen dugnadsgruppe som har fått inn mange flotte gjenstander fra folk rundt i bygda.
– Nå har vi fått ledig hele andre etasje i museet etter at vi har flyttet møterom til et tidligere undervisninglokale i Stendalbygget, forteller Arild Røsstad til N247.
Sammen med Ole Kristian Wigemyr, Jan Arne Kleivset og Helge Njål Jacobsen viser Røsstad frem utstillingen som begynner å ta form oppe i andre etasje. I det ene rommet er gjenstander som stammer fra bygdemuseets tidligere tider, mens i naborommet har flere nyheter dukket opp.
![Ole Kristian Wigemyr med en gammel potetstapper museet har mottat.](https://image.n247.no/547034.webp?imageId=547034&width=960&height=548&format=jpg)
– Dette er en potetstapper. Den ble brukt til å stappe girsepotetene, de som ble brukt til dyrefõr, forklarer Wigemyr.
I tillegg til at hele andre etasje i museet nå kan benyttes til utstillinger, vil første etasje fortsatt være som tidligere med sitteplasser i stuene, supplert med utstillinger av ulike gjenstander fra Bygdemuseet.
– Mye verktøy
Historielagets dugnadsgjeng som i tillegg til de fire vi møter også har med seg Karl Gustav Johansen i gjengen, forteller at det stadig leveres inn gjenstander til museet.
– Det er gjerne når et hus ryddes etter et dødsbo eller når folk flytter. Verktøy er en gjenganger, og på det området har vi ganske mye utvalg allerede, forteller dugnadsgjengen.
– Strikkemaskinen vi har fått er nok laget lenge før elektronikken gjorde sitt inntog i bransjen, tilføyer Wigemyr mens han peker på bord med diverse verktøy pent dandert.
– Ja, den er spesiell, men det er slett ikke alt vi kan ta imot og stille ut, påpeker Jacobsen.
– Spesiell gave
– Dette derimot setter vi stor pris på og er ikke hverdagskost for oss å få til museet. Dette er blant det seneste vi har fått, sier Røsstad mens han tar frem en samling medaljer og hedersbevisninger.
Samlingen museet har mottatt er medaljer og hederstegn tildelt avdøde Karl Aksel Andresen som i 2022 fikk sin 100-årsfeiring på Søgne gamle prestegård kort tid før den tidligere krigsseileren gikk bort. Denne gaven kom museet i hende for kort tid siden og har enda ikke fått sin egen utstillingsplass.
![Arild Røsstad, Helge Njål Jacobsen, Ole Kristian Wigemyr og Jan Arne Kleivset med medaljer etter krigsseileren Karl Aksel Andresen.](https://image.n247.no/547055.webp?imageId=547055&x=0.00&y=0.00&cropw=100.00&croph=100.00&width=960&height=520&format=jpg)
– Men få med at vi har en etterlysning også. Vi har mottatt flere gjenstander etter Anne Marie Rasmussen, men vi skulle så gjerne også hatt tak i brudekjolen fra 1959 da hun giftet seg med Steven Rockefeller jr. her i Søgne. Den har vi etterspurt, men det virker som om ingen vet hvor den har tatt veien, forteller dugnadsgjengen med et stort glimt i øyet alle sammen.