- Ser ut som det alltid har stått der

Publisert

- Jeg tror alle andre plasseringer ville vært en risikosport. Nå ser det ut som det alltid har stått der, sa arkeolog Frans Arne Stylegard da han fortalte om historien bak Søgne bygdemuseum og flytteprosessen under den offisielle åpningsseremonien i Amfiet på Søgne gamle prestegård søndag. 
Han la like godt til at han tror eplehagen med det tilflyttede museet vil bli en favorittplass i hele Kristiansand kommune. Da hadde han allerede fortalt om husets opprinnelse som bolig for en familie på åtte der det ble bygget på Leire i 1793 og om flytting til Lunde i 1911-1912 og den siste flyttingen til der museet står i dag, i eplehagen på Søgne gamle prestegård. 
Før Stylegard slapp til på scenen i Amfiet hadde leder for kulturarenaer Pål Magne Steinsland ønsket velkommen, noen minutter etter skjema, etter at et aldri så lite innslag av sommerregn passerte over Amfiet akkurat i det øyeblikk den offisielle markeringen skulle starte. 
- Både gøy og skummelt
- Det har vært både gøy og fantastisk skummelt. Skummelt fordi det har vært så mange involverte, det har betydd mye for mange, og er noe jeg har veldig respekt for. Det er tre og et halvt år siden jeg ble ansatt her og ble spurt om å være med å trekke i trådene. Resultatet nå har blitt vannvittig bra. De som har jobbet med dette har vært kjempeflinke, og nå håper jeg alle er fornøyde og at museet blir til nytte og glede for mange, sa kulturkonsulent Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen som har vært kultursenterets drivkraft i det store prosjektet. 
Leder av kulturutvalget i Kristiansand kommune, Bjørn Egeli (Ap) (bildet) karakteriserte dagen som en festdag og konstaterte at endelig er museet på plass. Som mangeårig politiker i Søgne kommune har han fulgt og deltatt i debatten om flyttingen, og han var ikke i tvil om at innsatsen til mange ildsjeler har vært avgjørende for at flyttingen til slutt ble en realitet. 
- Det er vår arv fra fortiden som bringes videre til neste generasjoner, uttalte Egeli med referanse til UNESCO. 
«Svenn Aadne-tre» og «Harbaksiden»
- En «hardt arbeide livsnyter» nevnes spesielt, en som har stått på for å få dette til, sa Egeli videre. 
Han refererte til N247s artikkel i forbindelse med kranselaget for museet 30. januar og siterte: «Det var en kamp i fire år, men med stor støtte fra historielaget og ikke minst Kenneth Harbak i gamle Søgne kommune fikk vi det til. Derfor er dagen i dag stor for oss. Jeg var redd for at dette aldri skulle bli noe av, at museet skulle råtne på rot på Lunde. Den kvelden Harbak sendte meg fremdriftsplanen for flyttingen tok jeg meg en god pjolter og kunne endelig slappe litt av».
Ordene tilhører Søgne historielags Svenn Aadne Nilsen som nå blir hedret ved at det plantes et «Svenn Aadne-tre» i eplehagen like ved museet. Kenneth Harbak som Nilsen refererte til vil også for ettertiden ha sitt navn knyttet til museet. Dette takket være Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen som har fått laget et eget skilt som skal plasseres på museet bakvegg. Den vil for ettertiden bære navnet «Harbaksiden» (bildet). 
- Ikke mulig uten frivilligheten
Markeringen søndag inneholdt også underholdning i form av musikalsk innslag ved Kjell Sverre Langenes og Lisbeth Røsstads invitasjon til allsang fra Sanger om Søgne og et muntert kåseri om det å være nabo til museet ved Reidun Ertzeid. 
- Uten den frivillige kraften hadde dette ikke gått an, konkluderte Steinsland mot slutten av arrangementet. 
Spesielt ble Kystkvinnene trukket fram ved det arbeidet de har lagt ned og ved at de har donert 50.000 kroner til bakerovnen i museet. Kvintetten bestående av Arnfinn Håverstad, Ole Kristian Wigemyr, Arvid Hallandvik, Arild Røsstad og Karl Gustav Johansen (bildet), ble også behørig takket for sin innsats og kan se frem til en hyggelig kveld på Søgnes egen lokale vingård som takke for sin utrettelige innsats. 
Det skal plantes et tre med navnet til Svenn Aadne Nilsen i eplehagen. Nilsen kvitterte med å overrekke nøklene til det gamle museet til leder av kulturutvalget Bjørn Egeli. (Foto: Jon Aamodt)
- Museet ser ut som det alltid har stått der og er en bedre avslutning på eplehagen enn den gamle bua, sa arkeolog Frans Arne Stylegard. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS