– Litt endringer bygningsmessig må på plass før vi kan begynne å selge øl, cider og mjød over disk, sier vinbonde Erik Lindås på Skudeneset gaard.

Har fått salgsbevilling til gårdsutsalget

Om kort tid kan Skudeneset gaard i Søgne selge lokalprodusert øl, cider og mjød over disk. Vinen som produseres kan fortsatt bare serveres i gårdens restaurant eller selges gjennom Vinmonopolet.

Vinbonde Erik Lindås i Søgne har lenge kunnet servere egenproduserte drikker i form av øl, vin, cider, mjød og brennevin til gjestene på Skudeneset gaard. Om kort tid kan kunder også komme til et nytt butikkutsalg hvor det blir mulig å kjøpe med seg hjem flere av de lokalproduserte drikkene.

– Vi har fått salgsbevilling som innebærer at vi kan selge egenprodusert cider, mjød og øl over disk. Salget kan ikke foregå i serveringslokalet, derfor må vi gjøre noen mindre bygningsmessige endringer slik at dette salget kan holdes adskilt fra restauranten, forklarer vinbonden til N247.

Lindås tror Skudeneset kan være den første produsenten på Sørlandet som får slik bevilling etter at regelverket nylig ble endret og åpner for at lokale produsenter kan selge alkoholholdig drikke over disk.

– Dette salget inkluderer ikke vinen vi produserer selv. Det skal være en kombinasjon av EU-regler og det særnorske Vinmonopolet som setter en stopper for at vinbønder kan selge en flaske vin som kunden kan ta med seg hjem, utdyper han.

Humle fra hagelaget

Tresking av kort på Stausland. Bonde Per Try leverer malt til produksjon av ølsorten 4640.

Lindås forklarer videre at det for Skudeneset gaard vil bety at det nå kan satses videre med betydelig økning i produksjon av lokalproduserte kortreiste drikkevarer. Han kaller endringene i regelverket en game changer for produsentene.

– Vi kan nå tilpasse produksjonen vår til et helt annet nivå og i større grad konkurrere med industriprodusert øl. Bonden over elva her, Per Try kan levere det vi trenger av malt til økt produksjon, og fra 2025 skal Søgne hagelag levere humle fra prestegården til produksjonen på Skudeneset, sier Lindås.

Nytt butikkutsalg betyr videre at gården vil utvide sitt tilbud av blant annet honning og andre lokale produkter fra 4640-grupperingen.

– Salgsbevillingen er på plass, men vi må ordne med enkelte praktiske ting på gården her. Går alt etter planen kan vi være i gang med salg over disk rundt midten av november, sier vinbonde Erik Lindås på Skudeneset gaard til N247.

Lokalprodusert øl, vin, cinder og mjød i produksjonslokalene på Skudeneset gaard. – Etter en ustabil juni ser det ut til at årets vinhøst er mindre i volum, men vil gi vin av høy kvalitet, sier den lokale vinbonden.

Les også: 

Powered by Labrador CMS