Syv teiner på halvannen time

Publisert

For 14 dager siden skrev N247 om dykkerklubbene i Norge som ble invitert til å

rydde havbunnen for «spøkelsesredskap»

som fisker i mange år etter at de er mistet av ulike årsaker. Det er Sparebankstiftelsen DNB som gir Norges Dykkeforbund 6 millioner kroner for jobben.



Startet onsdag
Søgne Dykkerklubb har startet arbeidet og onsdag formiddag var Karl Klungland, 
Morten Falkenberg og Jan Kristoffersen i Ballersundet for å søke etter mistet eller forlatt redskap. Syv teiner og ett trollgarn var resultatet etter et halvannen times søk
gjennom Ballersundet (Se kartet. Kart: Med tillatelse fra Kystverket).
- Noen av teinene hadde dobben hengende på enda, to tre meter under vann og noen hadde tydelig fått teinetauet kappet over. Det er jo mye båttrafikk der og er dobbene små er de ikke alltid like lette å se for båtføreren sier Klungland når han «lander» de overgrodde teinene på Høllebrygga.
Stått lenge
- Det er tydelig at de fleste av disse teinene har stått en stund og denne har nok ligget ute i to til tre år, sier han og peker på en svært grodd teine. 
- Selv teina er like hel og kan ligge og fiske i år etter år. Når sjødyrene kommer inn, kommer de ikke ut og dør til slutt. Så kommer nye inn og spiser det de finner. Disse går snart tomme for mat og dør etterhvert av sult. Slik er syklusen i en slik teine, og det er bra at vi får ryddet opp i noe av dette, sier han.
Lederen i dykkerklubben sier videre at de onsdag har vært over et område som kanskje kan regnes for en liten promille av hele skjærgården i Søgne.
I kø
- Vi vet jo at lengre ute står teinene i kø under hummerfisket og ved rolig vær vil vi gå ut og se nærmere på disse områdene. Vi vil holde på så lenge vi får litt igjen for det, sier han.
Dykkerklubben lager et kart slik at alle medlemmer som vil drive dugnad for klubben kan se hvor andre har dykket. DNB fondet betaler fire hundre koner for hvert bruk som taes opp, så lenge funnene er merket og fotografert.
Dokumenterer funn
- Vi må dokumentere hvert enkelt funn med bilde og funnsted. Dette rapporterer vi videre til forbundet og de bearbeider rapportene fra hele landet og videresender dette til Sparebankstiftelsen DNB, forteller den erfarne dykkeren.
Den ene teina er fremdeles merket med navn og telefonnummer på eier og Klungland ringer ham og spør om han vil ha igjen utstyret.
Eieren forteller dykkerklubblederen at han selv har vært ute og soknet etter teinene uten hell.
- Han ble kjempehappy og vil gjerne ha igjen teinene sine. Han ville også gi noe til dykkeklubben for dem, og da har vi i alle fall igjen for dieselen, avslutter Karl Klungland etter den første ryddesjauen i Søgneskjærgården.
Sist oppdatert 10.12.2015 klokken 17:22 av Nicolai Prebensen
- Denne teina har ligget og fisket i flere år, sier dykkerne i Søgne Dykkerklubb. (Foto: Nicolai Prebensen)
- Her ser du syklusen i en slik teine. Dyr går inn, kommer ikke ut igjen og dør. Så kommer nye dyr, spiser det de finner og dør etterhvert av sult de også, sier dykkerklubblederen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS