Etter mange års prøving og feiling har Sigbjørn Endresen fra Leireheia i Søgne startet storproduksjon av sine produkter til fiske i sjø og vann. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Det blir jobben min etterhvert

  Nicolai Prebensen
  17. apr 2019
  17:57
15. august 2013 skrev N247 om Leireheias «Petter Smart», Sigbjørn Endresen som fant opp det selvutrullende sniksnøret «Autosett» til bruk i pilkefiske både i fersk- og saltvann.

Målet var å masseprodusere fiskeredskapen og planene var lagt.

Han startet arbeidet med å teste ut forskjellige varianter av redskapen i 2002 og i 2013 var det første ferdige produktet klart til å gå ut på markedet. Etter en litt uheldig start med en produksjon som etter Sigbjørns krav hadde for dårlig kvalitet, tok han fatt i hele prosessen selv og driver nå hele «butikken» fra boligen i Leireheia i Søgne som også er er hans verksted, og oppfinnerlokale. I fjor var han i Kina og fant den rette produsenten. De første containerne med forskjellige selvutrullende fiskeredskap er nå i salg og alt med unntak av lagerarbeidet og produksjon skjer hjemmefra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

I 2013 skrev vi:
"Den tidligere fiskeren hadde i mange år brukt "sniksnørene" som han selv måtte rulle ut, i tillegg fikk han til stadighet krokene i armen, og når han tok inn igjen snøret ble han ofte gjennomvåt oppover armene. For en god del år siden satte den erfarne fiskeren seg ned og begynte å klekke ut en idé om en forbedret utgave av "sniksnøret"".

- Det tok noen år, og etter mye prøving og feiling mener jeg nå at jeg har en veldig god løsning på fiskeredskapet. Jeg satte på et håndtak, forandret designet på flyteelementet betydelig, og nå fungerer "Autosettet" veldig bra. Jeg har tatt mye stor torsk på prøvemodellene, sier fiskeren som i mange år drev pilkefiske i Skagerrak, på Færøyene, i Lofoten og i Nordsjøen.

- Nå er den endelige modellen ute i markedet, og det blir veldig spennende å se hvor dette bærer hen, sa Endresen til N247 dengang.

Frigir lodd og kroker
Utsettingen foregår ved at du frigir lodd og kroker fra "Autosettet", agner, slipper lodd og kroker i sjøen og kaster resten etter. Tyngden på loddet gjøre resten av jobben til bunnen er nådd. "Autosettet" ruller rundt seg selv og stopper når loddet ikke lenger trekker nedover. Når snøret skal inn igjen er det bare å ta tak i håndtaket og rulle inn sena som på en vanlig rigle, sier Endresen.

Han har siden dette forbedret utstyret ytterligere og har også konstruert en sveiv som brukes når snøret skal inn igjen.

Han forteller om et godt salg så langt.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Sigbjørn Endresen med et knippe fiskeredskaper og bøyer han nå vil bruke all sin arbeidskraft på å selge. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Det er litt rart. Da vi hadde en halvmeter snø her for ikke lenge siden føk «Autosettene» ut. Nå som været blir bedre og bedre dabber det av. Det som er moro er at det går en del utstyr vest- og nordover. Jeg selger en god del til Stavanger, Bergen og på Møre-kysten, sier han videre.

Oppfinneren fra Søgne sier at han tar prosjektet «helt ut» nå.

- Ja jeg gjør det. Jeg har stor tro på at dette er noe fiskere vil ha, og jeg har utvidet sortimentet med flere produkter og går «all in» i disse dager. Jeg kjører jo rundt med en bil med bilde av meg selv på. Det er ikke helt meg, men må det til, så må det til. Alt drives jo hjemmefra, så det er ikke de store driftsutgiftene jeg har med unntak av produksjon i Kina og lagerdrift på Høllen vest. Dette er ikke en heltidsbeskjeftigelse i dag, men jeg håper det blir det snart, sier han.

- Har du brukt mye penger på denne satsingen Sigbjørn?

- Ja, svarer han kort.
Sist oppdatert 17.04.2019 klokken 17:58 av Nicolai Prebensen

Sigbjørn demonstrerer utstyret ved brygga i Søgne-skjærgården. Han er ute nesten daglig med sitt eget utstyr, og får fisk. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no