Videoen er tatt opp av mannskapet på tråleren Sille Marie på vei til fiske etter kolmule vest av Irland.

«Sille Marie» kjøpt tilbake til Søgne

  Nicolai Prebensen
  10. apr 2018
  11:07
Sist sommer var fiskeriminister Per Sandberg (FrP) på besøk hos fiskerne i Søgne. Etter å ha hørt om de siste års investeringer i bygda, et beløp på rundt 400 millioner kroner oppfordret han yrkesfiskerne til å investere 400 millioner kroner til.


Aamodt Fiskeri A, og familien Salthaug har igjennom det nystartede aksjeselskapet Aamodt Hav AS har allerede tatt seg av halvparten.

- Mye skjer
- Det er mye aktivitet i fiskeriene i Søgne, og mye skjer, sier en litt hemmelighetsfull daglig leder i selskapet, Carl Aamodt.

En dårlig bevart hemmelighet er at «Sille Marie» er kjøpt tilbake til Søgne etter at den 37,3 meter lange og ni meter brede tråleren egentlig var solgt til et rederi på Vestlandet. Eierene i Aamodt Hav AS ville det annerledes, og nå er båten permanent tilbake i Søgne-fiskernes hender.

Det er Sille Marie AS som eier tråleren. Sille Marie AS 100% eiet av Aamodt Hav AS. Aamodt Hav AS er eiet av er Aamodt Fiskeri AS, med drøye 50%, BSA Invest 25,5 prosent og YS Invest med 23,5 prosent. (begge Salthaug-familien).

200 millioner
Selskapet har brukt 200 millioner kroner på oppkjøpet av alle aksjene, men det bekymrer ikke Aamodt.

- Jeg sover godt om natten. Det har jeg alltid gjort, og med Salthaug-familien med i driften og på eiersiden er det ikke noe å tenke på. De er dyktige, stødige som banken, og både Bastian og onkelen Yngvar seiler som skippere.

Mannskapene forøvrig er fra Søgne og Flekkerøy, og en maskinist fra Flekkefjord. Båten er i god stand, men den har en stor overkapasitet på kvoter, og er for liten. Det skal vi nok gjøre noe med etterhvert.

- Vi kommer nok ikke til å forlenge båten slik Hellevig I i sin tid ble. De to er egentlig søsterskip. «Sille Marie» laster idag cirka 500 tonn pr tur. Den burde lastet et sted mellom 1200 og 1300 tonn om den skulle vært skreddersydd for de fiskeritillatelser fartøyet har. Derfor er det er naturlig å se på en utskiftning, fortsetter Aamodt.

Han forteller om spennende tider like før overtakelsen, om mange bankbesøk, opsjoner og deadlines.

- Det var litt gambling, men vi kom i havn, fire dager før fristen, noe vi er svært glade for i dag, sier han.

Irland
- Akkurat nå er trålerne på de forblåste feltene vest av Irland, og fisker deler av sin kvote på kolmule i EU-sonen. Til nå har den tatt opp omlag 1000 tonn og vi håper de klarer å få opp ytterligere 1000 tonn der vest, før de går tilbake til Nordsjøen for Tobis-fiske. Tråleren driver kun industritrålfiske og totalfangsten er på cirka 15000 tonn i året. Med rett verktøy og større lastekapasitet, kunne de nok passere 20.000 tonn årlig, sier Aamodt og legger til at han for egen del har ordnet det kleint for seg selv;

- Vi har noen mindre båter liggende her i bygda, og bortsett fra «Oftenesfisk», som vi har i drift, er de mindre nå stort sett passive. Jeg har etterhvert begrenset med tid på sjøen selv, og dette er noe jeg savner. Det var vel aldri meningen at jeg skulle sortere post på land, da hadde jeg søkt jobb i posten. Slik ble det altså, ettersom det hele utviklet seg. Jeg var med «Sille Marie» en tur i fjor, det er det eneste jeg kjenner av båten, men den fungerer som den skal. Selv i ordentlig uvær som det er mye av der de er nå, oppfører den seg bra. Du ser dette i videoen jeg fikk av mannskapet på forrige tur der borte, sier han med et smil.

Carl Aamodt er også leder av Søgne Fiskerlag og han forteller om et bra år for fiskerne i Søgne.

Artikkelen fortsetter under bildet.
«Sille Marie» på Langenesbrygga tidligere i vinter. (Foto: Rolf Arne Johnsen).

- 2017 et godt år
- Uten å gå i detaljer gjorde de fleste det bra, og det har de fortjent. Dette er hardt arbeide, og da er det godt at yrket gir noe igjen. Det gir også rom for nyinvesteringer, fortsetter han.

Han forteller også at årsmøtet for kort tid siden besluttet at Søgne Fiskerlag skal slå seg sammen med Flekkerøya Fiskeriforening i løpet av sommeren.

«Sille Marie» er bygd i år 2000 og har en maskinkraft på 1599 hestekrefter.

I Nett TV-vinduet ser du et klipp fra «Sille Maries» tur til feltene vest av Irland, i slutten av mars.
Sist oppdatert 10.04.2018 klokken 13:07 av Nicolai Prebensen

Carl Aamodt i Aamodt Fiskeri AS følger gjerne med på hvor andre trålere fisker langs kysten og ute i Nordsjøen fra kontoret på Lohnelier. (Foto: Nicolai Prebensen)

"Sille Marie" ved brygga på Langenes tidligere i vår. (Foto: Rolf Arne Johnsen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no