- Får jeg sitte som fiskeriminister i fire nye år, synes jeg fiskerne i Søgne burde fortsette å investere i båter og utstyr i årene som kommer, sier fiskeriminister Per Sandberg til N247. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Investér 400 millioner til!

  Nicolai Prebensen
  10. aug. 2017
  16:51
Fiskere med relasjon til Søgne har siden 2013 investert rundt 400 millioner kroner i båter og redskap. Leder av Søgne Fiskerlag, Carl Aamodt ser ikke bort fra at det blir investert tilsvarende beløp de neste fire til fem neste årene.

- Det er under forutsetning av utsikter til kontinuitet fra departementet, sier Aamodt torsdag ettermiddag.

Ferske reker
Da hadde han og medlemmene i fiskerlaget nettopp hatt et to-timers besøk av fiskeriminister Per Sandberg og hans følge. Både ministeren og publikum ble servert ferske reker fra «Tempo», fisket og kokt natt til torsdag.

Fiskeriene i Søgne består i dag av 45 båter, 610 løpemeter trålere og hyrer rundt 80 personer, de aller fleste fra bygda. Mange svært unge. I følge Aamodt ligger andelen fiskere under 30 år himmelhøyt over landsgjennomsnittet.

- Jeg synes de skal investere nye 400 millioner i årene som kommer, i alle fall hvis jeg får fortsette som fiskeriminister, sier Per Sandberg til N247.

- Forutsigbarhet
- Det handler om kontinuitet og forutsigbarhet. Norge har kjempeambisjoner rundt fiskeriene og havbruk og landet ser til havet. Vi skal de neste 35 årene femdoble eksporten av sjø-relatert mat, og vi som ansvarlige politikere må få landet en forutsigbar strategi for de som satser.

- Jeg opplever ofte at politikere ikke tør å ta beslutninger, slik som jeg frykter det blir hvis jeg må gå fra ministerpost etter valget, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Både fiskeriminister Per Sandberg med følge, og publikum koste seg med nykokte reker fra «Tempo» i godværet på Høllebrygga torsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).

Utsettelser
Fiskeriministeren frykter nye utsettelser med et nytt regime, og sier at han da er redd for at fremtiden blir usikker for alle som driver sjørelatert næring.

- Blir jeg sittende skal jeg love å fortsette den jobben jeg gjør nå for å strukturere regelverket for dem som satser på yrket i fremtiden, en fremtid jeg ser lyst på. I dag eksporterer Norge 61 ulike arter fra havet til 144 land. Det er ingen grunn til at det skal stoppe der. Får vi det som jeg vil, ser fremtiden for fiskere og annet havbruk svært lovende ut, sier Sandberg entusiastisk.

Han forteller at han det siste året har brukt 250 dager på å reise rundt i landet 250 for å lære seg mest mulig om hav- og havbruket og de mulighetene som finnes. Sandberg har vært fiskeriminister i to år.

- Rivende utvikling
- Norge er inne i en rivende utvikling når det kommer til det å utnytte ressursene i havet. Det er vår oppgave å legge til rette for de som vil noe, ikke å legge kjepper i hjulene. Selvsagt må dette reguleres slik at ressursene ikke tømmes, men drives det fornuftig politikk blir dette vår nye olje. Den er egentlig i ferd med å bli det nå, fordi oljen tar slutt om noen år, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Fiskeriminister Per Sandberg i samtale med Carl Aamodt under rekelunsjen på Høllebrygga torsdag ettermiddag. I midten rådgiver Veronica Pedersen Åsheim. (Foto: Nicolai Prebensen).

Både Carl Aamodt og Frode Jensen i fiskerlaget var godt fornøyd med besøket og sa at det viktigste med arrangementet var at de fikk vist seg litt fram.

- Det er ikke alle som vet hvor stort fiskeriet er blitt, og hvor viktig dette er for mange. En sak er selve fiskerne, men vi benytter håndverkere nesten hver gang vi er i havn, og mottakene her nede i sør hadde slitt uten oss. Det er mange som etterhvert har blitt avhengige av fisket, sier de og legger til at de er imponert over av lokallaget til Frp, ved hjelp av fylkeslaget, har klart å få fiskeriministeren til bygda.
Sist oppdatert 06.01.2018 klokken 13:21 av Nicolai Prebensen

Leder av Søgne Fiskerlag, Carl Aamodt viser fiskeriministeren noen av trålerne som tilhører Søgne-flåten. (Foto: Nicolai Prebensen)

Ove Pettersen har fisket siden 1953 og hadde noen sannhetens ord å si til fiskeriminister Sandberg. Etter møtet fikk ministeren ros av Pettersen for sitt engasjement og ikke minst at rapporteringsplikten var lettet opp. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no