Her "lander" Oddvar Larsen teine nummer 400 som Søgne Dykkerklubbs medlemmer har fisket opp av Søgne-skjærgården i løpet av et drøyt år. Søndag ble 15 nye "spøkelsesredskaper" tatt ut av sjøen. (Foto: Nicolai Prebensen)

Oddvar fisket teine nummer 400

  Nicolai Prebensen
  12. mars 2017
  16:10
Søndag var Søgne Dykkerklubbs medlemmer nok en gang ute i Søgne-skjærgården for å fiske «spøkelsesteiner» og andre redskaper som fisker uten at noen høster fangstene.

N247 har fulgt oppryddingen siden dag én i november 2015, og det ufattelige høye antallet 410 teiner er nå trukket opp fra havbunnen. I tillegg har klubben hentet opp garn, ruser og annet fra havbunnen som skader livet i sjøen. I dag kom til og med en gressklipper opp fra sjøen. Den ble hentet opp mellom Varholmen og Massholmen.


Klubbdykkerne gir seg ikke med de 410 teinene.

- Så lenge vi får betalt fortsetter vi. I år har vi et mål på å få opp minst 200 til, et mål som ble satt under årsmøtet vårt, sier leder Karl Klungland i Søgne Dykkerklubb.

Massholmen
Selve «jubileumsteina», nummer 400, ble tatt opp på nordsiden av Massholmen og det skal i følge dykkerne være mye utstyr igjen i skjærgården.

- Det virker nesten som om det er utømmelig der ute. Når vi tenker på at enkelte garn kan ha femti krabber i seg, og et snitt på fem krabber per teine er det mange krabber som har fått igjen friheten der ute. I tillegg finner vi hummer i noen teiner og de går selvsagt også ut igjen, sier Klungland.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Denne gressklipperen ble tatt opp mellom Varholmen og Massholmen søndag. Hvordan den har kommet seg helt ut dit er det ingen som kan svare på. (Foto: Nicolai Prebensen).

Fisker i flere hundre år
- Problemet med slike «spøkelsesredskap» er at de fisker hele tiden. Krabbene eller hummeren går inn i teina, kommer ikke ut igjen og sulter ihjel. Da blir de mat for andre skalldyr og går inn i teinene. Slik fortsetter «spøkelsesfisket» helt til teinene går i oppløsning. Det tar uhyggelig mange år, sier Klungland.

I følge Naturvernforbundet vil en moderne teine, som i hovedsak består av plast, ligge å fiske i flere hundre år.
Sist oppdatert 12.03.2017 klokken 18:11 av Nicolai Prebensen

Dagens "fangst". Det er ikke bare teiner som blir fisket ut av sjøen. (Foto: Nicolai Prebensen)

Teine nummer 400 ble heist ombord i "Snorkel III" på nordsiden av Massholmen søndag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no