- Best på bunnen

Publisert

- Vi er best på bunnen, i hele landet, sier Karl Klungland i Søgne Dykkerklubb til N247 fredag ettermiddag.


Det han sikter til er den nasjonale ryddeaksjonen etter «spøkelsesredskaper» i sjøen som har pågått siden desember 2015.
Ryddedugnad på havbunnen (Den første artikkelen i en rekke på N247 om dugnaden).
81 aksjoner
Norges Dykkerforbund (NDF) skriver på sine sider at siden 1. desember 2015 har forbundets klubber tatt opp 2500 «spøkelsesteiner» med midler fra Sparebankstiftelsen DNB. Dette har gitt svært nyttige forskningsdata til Havforskningsinstituttet om omfanget av tapte teiner og effektene av «spøkelsesfiske». Forskningsresultatet viser at det er en type teiner som står for det meste av «spøkelsefisket» de såkalte «Skotteteinene».
Nye tilskudd
Nylig fikk NDF kr. 400.000,- av Plastreturs Miljøprosjekt for å fokusere spesielt på å få mer data om skotteteiner. Derfor er det satt i gang en ny teineaksjon nå, med kun fokus på disse teinene. Dette betyr at forbundet ønsker å få inn 1000 rapporter om teinene så fort som mulig.
- Frem til sommeren 2016 fisket vi opp 200 teiner, og etter at nye midler ble tildelt har vi sist høst og nå på nyåret tatt opp tilsammen 119 teiner. I følge statistikken til NDF er vi desidert best i landet, og det er mye mer å ta av der ute, sier Klungland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ikke sjeldent at dykkerne opplever å finne hummer i «spøkelsesteinene» (Foto: Karl Klungland).

- Så mye vi gidder
- Det foregår et utstrakt fiske i Søgne-skjærgården og vi kan hente opp så mange teiner vi bare gidder. Vi kan dykke dypt, og det er der de fleste teinene ligger. Det er et uhyggelig høyt antall teiner som har sklidd nedover etter å ha blitt satt på hyller, og tar vi nye dykk 20 meter til siden for forrige dykk, ligger det igjen flust med teiner på bunnen, sier han videre.
Klungland forteller at det er noen steder det er spesielt mye «spøkelsesredskaper» i sjøen.
- Rundt Skarvøya har vi plukket mye og det samme ved utløpet av Trysfjorden. Innsiden av Songvår er også tett av «spøkelsesredskaper» og det samme gjelder rundt Gjeve. Vi vet at det kan ligge mye rundt Østre Fiske, men der har vi ikke vært enda, sier han.
Klungland har selv vært mye i sjøen, men han forteller at det i alt har vært rundt 25 dykkere fra Søgne Dykkerklubb som til nå har vært i dybden for å søke og å fiske opp mistet utstyr.
Ny motor til «Snorkel III»
- Klubben har fått en god del penger etter ryddejobbene, og vi har jo også vært med på to store ryddeaksjoner i Høllen og i Lundeelva. Disse midlene har ført til at vi har vært i stand til å bestille en ny motor til dykkerbåten vår. Denne blir satt inn om ikke lenge. Det betyr mindre vedlikehold på motor, og ikke minst er en ny maskin både mer miljøvennlig, og ikke minst bruker den adskillig mindre drivstoff enn den gamle motoren, avslutter han.

(Bildet under: «Snorkel III» får snart en helt ny Volvo Penta D4 300 HK takket være medlemmenes innsats i Søgne-skjærgården det siste året). (Foto: Karl Klungland).
Sist oppdatert 06.01.2017 klokken 15:11 av Nicolai Prebensen
Leder i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland med noen av de 319 "spøkelsesteinene" de har plukket opp fra havbunnen gjennom siste året. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS