
Krysset på Lindebø: - Er redd det det skal skje flere ulykker
Skolebarna er på veien igjen, på sykkel. I det nye preparerte veikrysset på Lindebø, hvor det etter ferieslutt skjedde en alvorlig ulykke med en kvinnelig syklist, ferdes barna på tohjulingene like mye som før, kanskje ennå mer.
Ikke forlengelse
I løpet av sommeren ble fortauet som runder svingen ned mot det gamle fergeleiet og til der det på sikt skal komme et stort leilighetskompleks forhøyet, veldig mye også.
- Vi hadde ikke vært på Flekkerøy siden før sommerferien. Den gang syklet vi glatt over den heller lave fortauskanten. Det gjorde også andre syklister. Da vi skulle sykle til feriestedet vårt ute på Skålevig første gang etter ferien skjedde det. Fortauet var blitt forhøyet uten at vi visste noen ting. Vi syklet i en vanlig moderat fart, men da fruen skulle sykle over på andre siden, gikk det fullstendig galt. Helt uforberedt gjorde hun kollbøtte og deiset i bakken, sier Eivind Sandvik.
Det ble ambulanse til sykehus, og ulykkesfuglen er ennå sykemeldt etter skadene hun pådro seg.
I etterkant av ulykken vil folk som er knyttet til dette krysset og bruker det daglig ha en forlengelse av fenderen som i dag slutter før svingen. Nå er det fritt vilt for syklister, spesielt for skoleelever som bare kan la «det stå til» ned bakken hvor de nå bare treffer på fire-fem «zebra-hindringer» som de enkelt kan smette gjennom i høy fart. Ellers så har det vist seg at flere syklister heller bruker fylkesveien for å komme seg over krysset.
Tilbakemelding
For noe få uker siden tok N247 kontakt med Agder Fylkeskommune. Det store spørsmålet var hvorfor ikke fenderen blir forlenget og følger svingen helt rundt slik at farten til syklistene automatisk demper seg. Men fenderen blir stående slik den har gjort i mange år. Vi fikk følgende mail tilbake fra Joakim Håland som er rådgiver på forvaltningsstasjonen:
- Vi har sett på saken på nytt, samt befart den nye løsningen ved krysset på Lindebø. På godkjente tegninger skal kantsteinen ha en høyde på 13 centimeter fra asfalten på veien til topp fortau og to centimeter der det er tilrettelagt for kryssing. Dette skal bli fulgt opp av Agder Fylkeskommune.
Vi mener at valgt løsning med fortau og kantstein er den mest hensiktsmessige løsningen i dette krysset. Når det gjelder gang og sykkelveier ønsker vi i utgangspunktet ikke å ha faste installasjoner som kan være til fare for syklende på steder med bratt kurvatur, dårlig sikt og stor stigning. Dersom vi lager en løsning der betongrekkverket trekkes inn i sideveien, er vi bekymret for at syklistene ikke klarer å utføre svingbevegelsen i kurven til sideveien og kolliderer i selve rekkverket og deretter falle ut i veibanen.
Vi har forståelse for at det foreligger fare knyttet til at syklistene kan treffe en bil i sideveien med dagens løsning, men vi mener risikoen for en ulykke er større dersom betongrekkverket forlenges. Etter vår oppfatning utgjør rekkverket i seg selv et større faremoment enn risikoen for kollisjon med personbil. Vi regner det da som mindre sannsynlig å treffe en bil enn at syklende kjører på betongrekkverket. I tillegg risikerer man at flere vil velge å sykle i fylkesveien dersom man gjør det for vanskelig for de syklende som normalt benytter gang og sykkelveien, skriver fylkeskommunen.
Sterke reaksjoner
På Flekkerøy er krysset på Lindebø blitt både ei «varm potet og en stor snakkings» etter ferien. Da spesielt etter at elevene på barneskolen begynte å sykle igjen.
- Jeg blir skremt når dere forteller meg dette. Jeg så hvordan fruen min veltet, og nå håper jeg inderlig at det ikke skjer flere ulykker. Onsdag så jeg to gutter, de kunne vel vært 8-9 år gamle, kjøre rett ut på fylkesveien etter skoleslutt med ranselen på ryggen. Nei, her må noe gjøres før noe går veldig galt, sier Eivind Sandvik.

Også Jarle Vik (bildet), nyansatt rektor ved barneskolen inne i Myra reagerer.
- Vi har snakket med kommunen, og skal videre snakke med fylkeskommunen. Denne saken skulle vi tatt opp i elevrådet i denne uken, men på grunn av sykdom ble det utsatt. Så dette står høyt på agendaen vår, sier Jarle Vik.
Kloss ved
Daglig leder Frode Stokkeland i Flekkerøy Eiendom AS har sitt virke i kontorbygget som ligger kloss ved fortauet og fylkesveien. Han har vært en forkjemper for sikker vei i lang tid, og bedriften skal også stå for en god del av utbyggingen som skal skje nede på det tidligere fergeleiet. Torsdag sendte han følgende melding til N247.
- Vi konstaterer at veimyndighetene viser liten forståelse for hvordan spesielt barneskolen ferdes på sykkel i dette krysset og er derfor skuffet over å få samme svar igjen. For å være brutalt ærlig frykter vi flere ulykker her som følge av denne beslutningen, skriver Stokkeland.
Sist oppdatert 10.09.2021 klokken 14:41 av Nicolai Prebensen

Her blir den uheldige syklisten hentet av ambulanse etter sykkelvelten på Lindebø. (Foto: Arild Hansen, arkiv)

Frode Stokkeland beklager sterkt at det ikke blir gjort noe like ved der han har sitt daglige virke. (Foto: Arild Hansen, arkiv)