-Se så nakent det allerede har blitt, sier prosjektleder Ole Morten Ertzeid Opsahl som har med seg datteren Eira (9 ½ måned) på tur. (Foto: Arild Hansen)

Fellingen av rundt 1.500 sitkatrær er i gang på Flekkerøy

  Arild Hansen
  23. okt. 2020
  17:20
Det finnes rundt 1500 sitkatrær med stort og smått i og rundt skogområdet ute ved «Murane» på Flekkerøy. De fremmedartete ble antagelig plantet ei gang på slutten av 1950-tallet, og nå skal de bort. Fredag morgen startet Torbjørn Flaat fra Kile Skogsdrift i Froland, og Håkon Bull-Gjertsen fra BG Skog Trefelling i Søgne arbeidet, og bare  løpet av par-tre morgentimer hadde de felt rundt 80 trær.

Cirka 20 mann
Den store maskinen som skal felle alle disse trærne der ute i Mæbøskogen i rundt fire dager til ende, har en kapasitet så det holder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Den gjør arbeidet i stedet for at rundt 20 mann skal løpe rundt her, smiler Ole Morten Ertzeid Opsahl, som er prosjektleder.

Det er også han som hadde lengst taletid den kvelden i august når det ble innkalt til folkemøte ute på Kafè Geiterøya. Blant de mange hundre menneskene som legger dagsturen utover mot «Murane», Bestemorssmed og Daudmannsholmen, er det drøssevis av meninger. Mange er for felling, mens kanskje like mange er i mot.

- Nå skal trærne bort, og bare vent og se. Nå blir det lys helt ned til bakken, og da vil noe annet dukke opp. Alt som du ser her i dag, er jo stein dødt, sier Opsahl, som har hentet inn de to guttene, og som skryter uhemmet av dem.


- De kan denne jobben til fingerspissene, og har også en fin-fin utdannelse innen yrket sitt, sier Ole Morten, som for tiden er i pappapermisjon, og måtte ha med seg lille Eira (9 ½ måned) på tur.

- Bare koselig det, smiler han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Thomas Birkeli fra Flekkerøy (t.v.), sammen med Espen Åsan og Ole Morten Ertzeid Opsahl som er konsulenter og rådgivere hos Fylkesmannen på samme stedet som granfellingen startet fredag. (Foto: Arild Hansen, arkiv).

Fem arbeidere
Fredag var det to arbeidere som var i jobb ute i skogen. Over helgen kommer det tre personer til.

- De skal hjelpe til med veien som går gjennom våtmark. Veien lages på en spesiell måte, slik at den kan fjernes når vi er ferdig med arbeidet. Så vi lager en vei på grunn av maskinene, og så må den repareres etterpå igjen. I dag ser det jo «ikke ut», men når alt er ferdig, skal det bli så fint som tenkes kan, sier Opsahl   

Nå ber han turgåere som skal ferdes her i helgen, samt de som ønsker seg en tur noen dager ut i neste uke, om å være litt forsiktig i dette området. Sikkerheten er selvsagt på plass, men litt ekstra oppmerksomhet er det han ber om.

30 meter
- Det er jo litt av et trykk her ute når vi er i gang. De største trærne er jo rundt 30 meter høye, så de ruver godt, sier Opsahl.
Sist oppdatert 23.10.2020 klokken 17:37 av Nicolai Prebensen

Torbjørn Flaat (t.v.) og Håkon Bull-Gjertsen har jobben med å fjerne trærne. Ved siden av dem mange av trærne som allerede er felt. (Foto: Arild Hansen)

Her er den store skogsmaskinen i gang med fellingen av trær på vei ut mot Daudmannsholmen. (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no