Store protester mot felling av sitkagrantrær på Flekkerøy: Thomas snudde på hælen etter info-tur til Daudmannsholmen

Publisert

- Hadde jeg visst om all denne informasjonen i forkant, ville jeg aldri tipset N247 om at det i de siste dager har gått rykter på øya at en haug av sitkagrantrær skal kappes og fjernes ute mot tuppen av Mæbøskogen på vei ut til Daudmannsholmen. Min far Tormod var jo med og plantet noen av dem som niåring helt på slutten av 1920-tallet, og siden jeg var guttunge på 1950-tallet, har disse trærne vært som kjærlighet for meg. 
- Vi lekte jo her ute, og jeg tenkte jo alltid på at dette var noe av pappas verk. De stod jo her i denne alleen så høyreiste, flotte og fjonge, sa Thomas Birkeli til avisen etter en tur til Daudmannsholmen og via Trollskogen inne forbi «Murene» sent fredag ettermiddag.
Kritiker
I de siste dager har det formelig boblet over av innlegg på sosiale medier etter at ryktene svirret om at sitkagranene skulle fjernes. Kritikerne har selvfølgelig stått fremst i køen. For det meste Flekkerøy-folk, og Thomas har vært en av dem. Derfor mente han at andre krefter måtte til. Onsdag tok han kontakt med N247, og fredag avtalte han en tur med avisen ut til nevnte sted. Med ut gikk også Ole Morten Ertzeid Opsahl fra Søgne og Espen Åsan fra Finsland. De er innleide rådgivere og konsulenter hos Fylkesmannen. To gutter som har masse ballast i ryggsekkene, og som har vært rundt i mange av skogene som ligger langs kysten i Agder.
- Planen var at det skulle holdes et informasjonsmøte på Flekkerøy før påske. Men så kom denne korona-situasjonen oss i forkjøpet, og alt ble satt på vent, sier Ole Morten, som har drevet i denne jobben i 16 år. 
«Potente»
På turen forklarte Ole Morten Ertzeid Opsahl Thomas og kona Oddbjørg om tingenes tilstand, om hvorfor nettopp sitkagranene måtte bort, om hvilken skade de gjør på naturen. Om at de er de mest «potente» trærne som finnes, at de er veldig aggressive og sprer seg fort. De utelukker også annen vegetasjon  å vokse opp.
Det fikk den fem manns store og lovlige «korona-troppen» flere bevis på under turen fredag.
Snudde helt
Det Thomas og hans kjære, og sikkert andre Flekkerøy-folk heller ikke er klar over, er hvor mye alle disse grantrærne har spredd seg der ute gjennom årene. Gjerne langt bort fra selve alleen der de 20-25 meter høye trærne dominerer naturen i dag. I følge de to utsendte fra fylkesmannen, gjør de mer skade i naturen enn noen aner.
- Onsdag var jeg en av de største kritikerne. Nå lørdag formiddag, etter å ha både tygd og svelget på all informasjon jeg tok med meg hjem, har jeg fått en helt annen holdning til dette. Sitkagrantrærne må bort, for all del. Når jeg hører at de allerede har vært her ute og fjernet en del etterkommere som skal vokse opp, blir jeg skremt med tanke på hvordan det kan bli seende ut her om noen år. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
Thomas Birkeli mutters alene i Sitgagranskogen ute på tuppen av Mæbøskogen. Onsdag var han motstander av felling. Fredag snudde han på hælen. (Foto: Arild Hansen).
- Når jeg i tillegg har fått dokumentasjon og sett bilder fra andre steder hvor de har kappet sitkagrantrær, på hvordan det ser ut før og etter felling, har jeg skiftet mening. Totalt, selv om pappaen min var med og plantet dem i sin tid, sier Thomas Birkeli. Han kommer med en oppfordring til folk på øya, til de mange som bryr seg om disse trærne, og som i tillegg skulle og måtte ha sin egen mening;
Oppfordring
- La oss få et informasjonsmøte så fort korona-situasjonen er under kontroll. Da oppfordrer jeg alle som bryr seg om å stille opp. Gjerne først med et informasjonsmøte, for så å ta turen videre ut i naturen. Da håper jeg de to samme representantene som var med på turen i dag, kan fortelle andre det jeg både så og hørte fredag, både i alleen og i Trollskogen. Dette var en informasjon jeg aldri hadde drømt om skulle komme, men som jeg er veldig glad for å ha fått. For disse guttene kunne sitt fag, avslutter kritikeren fra Mæbø, som snudde på hælen i denne saken bare i løpet av et par døgn etter et par timers omvisning og prat med fagfolk. 
Ole Morten Ertzeid Opsahl ved en utvekst av spredning i bakgrunnen, på andre siden av stien inn til alleen. (Foto: Arild Hansen)
Bildet er tatt under fellingen av sitkagran på Kapelløya i Ny-Hellesund for tre år siden. (Foto: Ole Morten Ertzeid Opsahl)
Powered by Labrador CMS