- Ett av de ti mest lovende nyoppstartede selskap

Publisert

- Jeg har drømt om å bygge hus på Mars, og dette robotprosjektet jeg nå holder på med var i starten nesten like utenkelig, sa Maximilian Trommer til N247 i november 2018. 
Trommer er gründeren bak selskapet Rebartek som har leid et hjørne i det store produksjonslokalet til Elementsør på Lohnelier i Søgne. Her utvikler selskapet industrielle roboter som skal ta over mye av det til dels tunge manuelle arbeidet med armering i betongkonstruksjoner. I 2018 hadde Rebartek satt opp sine to første roboter som på det tidspunktet kunne montere og sveise mindre jernkonstruksjoner, benevnt som hashtags etter fasongen som minner om # kjent fra bruken i sosiale medier. 
I 2019 er Rebartek i en internasjonal konkurranse i regi av CEMEX Ventures rangert som ett av de ti mest lovende nyoppstartede selskap innen anleggsbransjen. CEMEX Ventures er en internasjonal investor som med et globalt fokus investerer i innovative nyskapninger som tar sikte på å fremme byggevolusjonen, i følge selskapets omtale av seg selv. 
Fra test til produksjon
- Vi er i en fase nå hvor vi er avhengig av investorer for å ta steget fra testing over til fullskalaproduksjon, og vi har fått inn det globale investeringsfondet SOSV med frisk kapital. Dette fondet forvalter over 650 millioner USD og har investert i over 1.000 selskaper globalt, men vi er det eneste norske selskap i denne porteføljen, sier Trommer. 
I tillegg er Rebartek en av 20 bedrifter som gjenstår av over 200 påmeldte i det som kalles The pan-European Robotics Acceleration program. I oktober foregår neste utvelgelse i programmet, og kommer Robartek videre her følger det med over en million kroner i tillegg til at selskapet vil motta mentorstøtte i sitt videre arbeid. 
Internasjonalt miljø
- I dag engasjer vi seks personer på heltid og tre på deltid i et veldig internasjonalt miljø. Våre dyktige medarbeidere søker seg til oss fra land som Ukraina, Brasil og Chile, sier Trommer. 
På teknologisiden har selskapet tatt mange skritt fremover det siste året. Forrige uke ankom en helt ny robotrigg fra Kina. Mens de to første robotene er gulvmontert og har begrenset dynamikk, er robotene i den tre ganger tre meter store nye riggen opphengt i skinner og kan bevege seg over konstruksjoner som har en til dels kompleks geometri. Det er selskapet selv som gjennom sine internasjonale investorer har fått utviklet og produsert riggen i Kina, et arbeid som har pågått siden mai i år.  
- En milepæl
- Det var en milepæl å få denne på plass. Dette gir en mye bedre dynamikk, og vi kan komme til konstruksjonen på en mer fleksibel måte. Riggen vi operer her i lokalet er fremdeles en testrigg, men den vil være en pilot for større rigger som skal benyttes i produksjon. Vi planlegger allerede nå en rigg på tre gange tolv meter som skal i produksjon for Kruse Smith som vi er i ferd å inngå kontrakt med nå. 
På utstyrsiden har Rebartek også fått tilgang til et helt nyutviklet 3D-kamera fra Microsoft, en prototype som ennå ikke er tilgjengelig i markedet. 
Veien videre
Trommer vet at det må tilføres kapital om selskapet skal utvikles fra en testfase til fullskalaproduksjon og antyder at risikokapital kan være å finne i miljøet rundt Silocon Valley. 
- I dag sitter vi i et stadig mindre areal her hos Elementsør som selv ekspanderer. Hvor vi kan finne tilstrekkelig plass etter hvert, vet vi ikke i dag. Vi håper å ha på plass vår første produskjonsrigg i løpet av neste år. Videre er det et mål å øke automatiseringraden i riggen gjennom mer dynamiske roboter som kan programmeres til stadig vanskeligere oppgaver, sier Trommer.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Armering til repos til en betongtrapp er ferdig og leveres videre til Elementsør som benytter dette i sin trappeproduksjon. (Foto: Jon Aamodt).
Innen ett år håper han at selskapet kan oppskalere riggen sin til å kunne håndtere brokonstruksjoner.
- Målet vårt er helt klart å vokse ytterligere, komme i gang med rigg i produksjon, samt å finne tilstrekkelig plass til at vi kan ekspandere, avslutter gründeren i en av de ti mest lovende nye virksomheter i anleggsbransjen i verdensmålestokk.
Sist oppdatert 26.09.2019 klokken 12:28 av Jon Aamodt
I testlokalet på Lohnelier er de to eldste robotene fastmontert i forgrunnen. Lenger bak sees den nyankomne riggen med to roboter som kan kjøres i alle retninger og komme til i komplekse konstruksjoner. (Foto: Jon Aamodt)
Den nye riggen er produsert i Kina og ankom Norge i midten av september. Her er den montert i et hjørne mellom port fem og port seks i det store industribygget til Elementsør på Lohnelier i Søgne. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS