- Nesten like utenkelig som å bygge hus på Mars

Publisert

- Jeg tenker hele tiden på hvordan ting kan forbedres, sier den 34 år gamle ingeniøren Maximilian Trommer til N247 fredag ettermiddag.
De siste årene har har arbeidet med den nye Varoddbroa, tidligere han han blant annet vært inne i prosjekter på Gardermoen flyplass. 
- I de store konstruksjonene er det mye betongarbeid og veldig mye armering. I dag er dette et hundre prosent manuelt arbeid, og det er tungt, hardt arbeid. I fjor foregikk dette utendørsarbeidet mens vi hadde en streng vinter, og det er et arbeid som både tar tid og koster penger, fortsetter ingeniøren og legger til at han noen ganger har store drømmer. 
- Jeg har drømt om å bygge hus på Mars, og dette robotprosjektet jeg nå holder på med var i starten nesten like utenkelig, sier han med et lurt smil. 
Utvikler roboter på Lohnelier
Og det er ikke hvilket som helst prosjekt han nå har kastet seg ut i. Gjennom sitt nyetablerte firma Rebartek AS har han leid noen kvadratmeter mellom port fem og port seks i Elementsørs nybygg på Lohnelier. Her er han sammen med sine medarbeidere i full sving med å utvikle robotisert produksjon av armeringskurver til byggebransjen.
Gründeren har fått støtte fra InNovasjon Norge til prosjektet og bedriften har allerede vært gjennom mange utviklingssteg med testing av teknologien. I dag står to roboter i lokalet på Lohnelier og her tar utviklerne ett skritt av gangen på veien mot industriell produksjon. 
- Vi begynner med de enkleste oppgavene og utvikler roboten til stadig mer avansert arbeid. Lykkes utviklingen videre håper vi å få inn investorer samtidig som vi utvikler modellen og tilpasser den til ulike behov. Målet er 10 lag av to roboter, totalt 20 roboter operative innen utgangen av 2019. I dag fungerer roboten. Vi ser at den kan legge opp armeringsjern og utføre sveisingen på enkle jobber som vi kaller hashtags. Neste skritt er å montere U-jern hvor avviket mellom hvert individ kan være betydelig, utdyper Trommer. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Roboten kan i dag hente, legge opp og sveise denne «hashtaggen». Nå skal vi videre og arbeide med mer avanserte konstruksjoner, sier Maximilian Trommer. (Foto: Jon Aamodt).
Først i verden
Søgne-bedriften er trolig først i verden med denne typen robotisert armeringsproduksjon. Trommer har inntil nylig arbeidet 80 prosent på Varoddbroa og 20 prosent med Rabartek. Nå har han snudd opp ned på denne fordelingen og vil etter hvert konsentrere seg fullt og helt om sitt nye prosjekt. 
- Dette er helt uunngåelig og helt nødvendig. Det å binde jern og slipe betong er en ufattelig tung jobb. Det er tunge prosesser som det er veldig vanskelig å rekruttere folk til. Samtidig er kravene til presisjon og effektivitet vanskelige å imøtekomme. Vi blir færre mennesker som er i arbeidsdyktig alder i dette landet. Den eneste måten vi kan overleve på er å robotisere til en viss grad, sier leder for Elementsør Christian Berthelsen i en kommentar til Rebarteks satsing. 
Trommer tilføyer at det er hyppig dialog mellom de to virksomhetene som holder til under samme tak og sier at han får stadige henvendelser om når robotene hans kan testes ut i produksjonen til Elementsør. 
- Det håper jeg ikke blir altfor lenge til, sier gründeren. 

Bildet under: Roboten henter, legger opp og sveiser armeringsjern. Robotingeniør Felipe Delgado styrer prosessen. (Foto: Jon Aamodt).
Sist oppdatert 24.11.2018 klokken 11:31 av Nicolai Prebensen
Robotingeniør Felipe Delgado med grensesnittet hvor robotene programmeres og styres til oppdragene de skal utføre. (Foto: Jon Aamodt)
Rebartek leier lokaler av Elementsør og ser et stort potensiale for sine roboter hos huseieren. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS