Vil ha direktebuss mellom Hortemo og Tangvall

Publisert

Hovedutvalg for samferdsel og hovedutvalg for utdanning og kompetanse i Agder fylkeskommune skal 15. november behandle fylkeskommunedirektørens forslag om kollektivtilbud til Søgne videregående skole. Skolen er en del av Søgne skolesenter og skal ta imot 600 elever fra høsten 2023. 
I praksis handler forslaget om å etablere en direkterute mellom Hortemo og Tangvall for å kunne gi elever fra Songdalen et reelt kollektivtilbud til det nye skolesenteret på Tangvall. 
- Lite attraktivt i dag
Fylkeskommunedirektøren skriver i saksfremlegget til politikerne at dagens kollektivtilbud på den aktuelle strekningen fremstår som lite attraktivt og at mange elever av den grunn vil søke seg til skoler i sentrum og bynære områder. 
AKT har pekt på tre ulike modeller for å ivareta trafikk fra Songdalen mot Tangvall, og det anbefales at fylkestinget går inn for alternativet som vurderes å gi det beste helhetlige tilbudet til elever og innbyggere i Søgne og Songdalen. 
Fylkeskommunedirektøren viser videre til at det anbefalte forslaget har en kostnad på cirka 3,9 millioner kroner per år, og at denne kostnaden er innarbeidet i fylkeskommunedirektørens budsjettforslag for 2023.
Videre vises det til at Kristiansand kommune tidligere har etterlyst et bedre rutetilbud på stekningen etter at Familiens hus ble etablert i rådhuset på Nodeland, og det vises til at det kan være et marked for arbeidsreiser mellom Nodeland og Tangvall. 
Forslag til rutetilbud 
Det anbefalte forslaget vil gi et tilbud fra Hortemo til Tangvall med halvtimesfrekvens i rushtiden og timesfrekvens på dagtid mandag til fredag. Videre vil det være buss annenhver time på kveldstid ukedager samt på lørdag og søndag. 
Forslaget innebærer videre at linjen mellom Kristiansand og Finsland blir uendret, og i rushtiden vil det da være direktebuss uten bussbytte mellom Hortemo og Kristiansand. Rute 45 som i dag trafikkerer strekningen Kristiansand-Nodelandsheia-Hortemo vil etter dette forslaget snu på Nodelandsheia på alle avganger. 
Det er utarbeidet andre forslag med færre avganger og redusert tilbud på den aktuelle strekningen, forslag som har alle har en lavere kostnad, men fylkeskommunedirektøren anbefaler at det er nevnte forslag som skal gjennomføres. 
Fylkestinget sluttbehandler saken i sitt møte 13. desember.
Sist oppdatert 09.11.2022 klokken 14:40 av Jon Aamodt
Tilbud om direktebuss fra Songdalen til Tangvall i forbindelse med at ny videregående skole åpner høsten 2023 er den direkte foranledningen til fylkeskommunedirektørens forslag. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS