
Vil avvikle piggdekkgebyr i Kristiansand
Med stort flertall gikk formannskapet i Kristiansand onsdag inn for å avvikle forskrift om gebyr for bruk av piggdekk i Kristiansand.
Det var bystyret som i september 2021 vedtok å innføre gebyr for bruk av piggdekk innenfor en nærmere definert gebyrsone rundt Kristiansand sentrum. Hensikten med gebyret var i første rekke å få opp andel kjøretøy som kjører piggfritt, dette som et ledd i å redusere svevestøv i utsatte områder av byen.
Etter en sesong med gebyr foreslår kommunedirektøren at ordningen videreføres i ytterligere to vintersesonger. Samtidig som gebyrordningen ble innført, ble også ordning med pant for bytte fra pigg til piggfrie dekk vedtatt av bystyret.
Ti millioner i kommunekassa
Når første sesong med gebyr er gjort unna, viser tall fra kommunen at det er betalt inn om lag 15 millioner kroner i gebyr. Samtidig er det betalt ut rundt to millioner i panteordningen, og med fratrekk av administrative kostnader til oppstart og drift sitter kommunen igjen med rundt 10,5 millioner kroner i inntekter.
Vil skrote gebyrordningen
Da formannskapet behandlet saken onsdag ønsket Christian Eikeland (FrP) å si takk og farvel til gebyret og fremmet forslag at at det settes i gang arbeid med å avvikle forskriften. Han fikk raskt støtte fra Senterpartiets Reidar Heivoll som også ville avvikle ordningen som han tidligere har støttet som et kompromiss i budsjettforhandlinger.

- Vi er mot piggdekkavgift, kommenterte Heivoll (bildet) og viste til at ordningen har gitt en inntekt på over 10 millioner mens budsjettforslaget la opp til et nullregnskap.
MDGs Hildegun Seip betegnet saken som en gladsak, og kalte gebyret en miljøsak som virker, er selvfinansierende og som bør videreføres ut fra erfaringene som første sesong har gitt. Også SVs representanter støttet dette synet og mente tiltaket har sterk effekt.
Jørgen Kristiansen (KrF) var tydelig på at partiet har vært mot innføring av gebyret hele tiden.
Forsterke panteordning
Høyres Terje Ø. Pettersen sa i sitt innlegg at partiet gjentatte ganger har vært kritiske til å bruke gebyr og ser på dette som en usosial ordning. Samtidig er partiet glade for at bystyret samtidig vedtok panteordningen for å motivere bilister til dekkbytte.
Han viste videre til tidligere kritikk om manglende budsjett og estimater for driftsinntekter og eventuelle overskudd, og med fasiten på papiret la han til at de tidligere budsjettpartiene hadde bommet grovt på sine anslag.
Pettersen viste videre til at andelen bilister som kjører piggfritt har økt jevnt, uavhengig av gebyr, og siste året har verdiene på svevestøv vist positiv utvikling. Høyre foreslo derfor å skrote videreføring av piggdekkgebyr og vil bruke innbetalte midler til å fortsatt premiere bilister som bytter fra pigg til piggfrie vinterdekk.
Høyres forslag går ut på å øke panteordningen til kroner 400 per dekk, slik at bilister som bytter kan få utbetalt 1.600 kroner for å bytte fire dekk. Med over 10 millioner kroner til å dekke dette vil rundt 5.000 bilister kunne dra nytte av panteordningen, noe som igjen vil bidra til å øke andel piggfrie kjøretøy.
- Når denne potten er brukt opp vil vi ha nådd målet om 85 prosent piggfritt og en enda bedre luftkvalitet. Luftkvaliteten vil også bedre seg vesentlig når ringveien er tatt i bruk. Da vil over 50 prosent av tungtransporten kjøre utenom Gartnerløkka og 18 prosent av personbiler, konkluderte Pettersen.
- Politisk glattis
Arbeiderpartiet vill videreføre ordningen i tråd med kommunedirektørens forslag, og Jannike Arnesen minnet om at ordningen har gitt positive resultat, men at det aldri var meningen at gebyret skulle gi et stort overskudd og ønsket en sak om at noe av midlene kunne benyttes til trafikksikkerhetstiltak.

Vidar Kleppe (bildet) uttalte at det tidligere politiske flertallet har vært på den politiske glattisen da ordningen ble innført. I tillegg til Høyres forslag ønsket han å ha med et punkt om deler av de 10.5 millionene kunne benyttes til forsterket vasking og veivedlikehold.
Flertall mot videreføring av gebyr
Senterpartiet, KrF, H og Frp fremmet alle ulike forslag om å avvikle gebyrordningen, og med ni mot seks stemmer vedtok formannskapet å avvikle gebyret.
Høyres forslag om at gebyrinntektene på 10,5 millioner for 2021/2022 brukes hovedsakelig til å styrke panteordningen ble vedtatt mot fem stemmer. Et flertall i formannskapet ville også øke panteordningen til kroner 400 per piggdekk som byttes inn, og det samme gjaldt forslaget fra Demokratene om at deler av midlene kan nyttes til veivedlikehold.
Det er bystyret som har det endelige ordet i saken og behandler denne i sitt møte 8. juni.

Høyres Terje Ø. Pettersen fikk flertallet i formannskapet med på å skrote piggdekkgebyr og forsterke panteordningen for bilister som bytter til piggfrie vinterdekk. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)