– Forbereder seg til langtur
Akkurat nå ligger fulliggeren Sørlandet til anker like utenfor Solta båthavn. Der blir verdens eldste fullrigger liggende frem til torsdag morgen.
– Da går turen til Kristiansand hvor det skal bunkre og klargjøres for årets langtur og skoleår «halvveis» jorda rundt med 66 elever samt mannskap.
– Vi har hatt noen turer i Skagerrak for at elevene skal bli kjent med hverandre, lære å seile og bli kjent med fullriggeren. Søndag starter det store eventyret og kommer ikke tilbake før 1. juni 2024, sier Knut Arne Gjertsen som er administrerende direktør i stiftelsen.
Pressemelding fra stiftelsen Fullriggeren Sørlandet: «Sørlandet klar for nytt skoleår - en dannelsesreise:
Mandag 21. august setter skoleskipet ut på nytt tokt med 66 spente gutter og jenter fra 8 forskjellige nasjoner. De skal besøke 17 forskjellige havner i 10 land. Det blir en internasjonal dannelsesreise på over 9 måneder hvor elevene i tillegg til å gjennomføre et år med videregående utdannelse er en del av den daglige driften om bord på landsdelens perle.
Videregående skoleår
Utdanningsprogrammet legger vekt på at elevene skal få internasjonal erfaring. Alle kurs er på engelsk, og elevene lever og studerer i et internasjonalt miljø.
– De vil oppleve forskjellig tro, ideer og måter å forstå på når de reiser verden rundt sammen med elever fra ulike land, sier Knut Arne Gjertsen, direktør i Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet.
– I tillegg, siden de bor så tett sammen, etableres det tette forbindelser mellom elever og ansatte. Det gir rom for tilpassede læringsmuligheter, sier Gjertsen.
Klasserommet er ikke bare et stort seilskip; det er hele verden. Elever lærer av erfaringer både på og utenfor skipet. Fagene er innpasset i aktivitetene når de går i land i de forskjellige havnene.
Samboere
Når man bor tett sammen med 85 personer fra mange nasjoner blir den enkeltes deltakelse og støtte til fellesskapet viktig. Elevene er ikke bare avhengige av hverandre; de er avhengige av samarbeid i alle sider av livet om bord. De lærer fort at et fellesskap er bare så sterkt som det svakeste ledd. Da blir det viktig for den enkelte å aktivt arbeide for å bidra på en positiv måte, og lære å være tålmodig og forstå andre.
- Vår filosofi er skipet først, så skipskamerater (medmennesker), og seg selv sist, sier Gjertsen.
Reflekterende læring
Refleksjon er en viktig komponent for læring. Det innebærer blant annet å identifisere hva en persons styrker og utviklingsområder er, og hva som kan gjøres for å oppnå bedre mestring. Elevene får veiledning i å bli reflekterte i alle sider ved sin utvikling, ikke bare det skolefaglige.
Internasjonale studier
De lever, lærer og reiser verden rundt med andre elever fra mange land, nasjonaliteter og kulturer. Måten de lærer på, hva de diskuterer, og hvordan de samhandler er påvirket av det flerkulturelle miljøet om bord. De utfordres til å forstå sine egne oppfatninger mens de erfarer andres.
Arbeidstrening/Seiltrening
Pågangsmot har gjennom forskning vist seg å være en av de sterkeste indikatorene for å lykkes, både i det skolefaglige og livet ellers. Motstandskraft er å se feilene og å se feilene som læringsmuligheter. Skoleåret om bord på Sørlandet er basert på disse to ferdighetene. Elevene lærer disse ferdighetene fra mannskapene (lærerstaben og sjøfolkene), fellesskapet, skipsansvaret og fra deres faglige reise.
De tilpasser seg raskt til en krevende tidsplan om bord for å virkelig leve livet til det fulle, uten Internett, mobiltelefoner eller sosiale medier.
- Våre elever er ikke passive elever om bord, de får praktiske ferdigheter, kunnskap om hvordan verden fungerer, og hva det krever for å lykkes i de fleste sider ved livet, avslutter Gjertsen.»