Står i fare for å måtte redusere aktiviteten
Langs Lundeveien i Søgne, i de tidligere lokalene til Tomtebo barnehage, finner vi Åpent Hus. Dette senteret spiller en nøkkelrolle i integreringen av flyktninger og samler daglig mellom 30 og 70 mennesker, hvor mange er kvinner og barn. Her legges det vekt på fellesskap, sosialisering og språkopplæring for mennesker som ofte ville vært isolerte. Nå står senteret imidlertid i fare for å måtte redusere tilbudet.
Til tross for økt støtte fra kommunen i 2025, er Åpent Hus fortsatt avhengig av gaver, tilskudd og annen finansiering for å kunne opprettholde dagens aktiviteter.
Økonomisk usikkerhet
Kommunedirektøren har foreslått å støtte senteret med litt over én million kroner i budsjettet for 2025. Etter justeringer fra flertallspartiene i bystyret ligger støtten an til å øke til rundt 1,3 millioner kroner. Selv om dette er et viktig bidrag, understreker lederen for Åpent Hus, Alie Roland, at det ikke er tilstrekkelig til å dekke de totale årlige kostnadene på cirka to millioner kroner.
– Vi er avhengige av eksterne bidrag for å holde driften i gang, sier Roland.
Hun forklarer at utgiftene inkluderer lønn til ansatte, inkludert til to kvinner som har vært tilknyttet senteret i flere år, og som senteret har gitt tilbud om arbeid innen matlaging og renhold. I tillegg har åpent hus økte kostnader knyttet til utvidet innsats for ukrainske flyktninger. Roland legger til at senteret er avhengig av flere uvurderlige frivillige.
Sigrun Sæther er gruppeleder for KrF i bystyret og viser til økt støtte ved to anledninger.
–Arbeidet Åpent Hus gjør er verdifullt, inkluderende og et veldig viktig arbeid. Derfor har vi økt støtten til 1,3 millioner kroner fra kommunen og håper at de klarer å skaffe det resterende for å opprettholde aktiviteten, sier hun.
Et sosialt og språklig fellesskap
Hver onsdag kombinerer Åpent Hus familievennlige måltider med norskundervisning og sosialt samvær. De øvrige dagene er fylt med språktrening, samfunnskunnskap og aktiviteter som styrker samholdet. Tilbudet er særlig rettet mot dem som lett kan bli isolerte, som personer i mammapermisjon, uføre eller de som fortsatt leter etter arbeid.
Senteret inviterer også jevnlig offentlige aktører for å informere om regler, prosedyrer og hjelpe deltakerne med formelle søknader.
– For mange er dette et sted hvor de kan bygge fellesskap og utvikle seg, sier Roland.
Kvinner som hjelper hverandre
Under et besøk av N247 en torsdag ettermiddag var det liv og røre på senteret. En gruppe ukrainske kvinner øvde på å presentere seg på norsk. Mange av dem har nære familiemedlemmer i Ukraina og har søkt trygghet i Norge på grunn av krigen. For kvinner i alderen 60 til 65 år, som ofte faller utenfor andre tilbud, er Åpent Hus en uvurderlig ressurs.
– Det finnes ingen andre tilbud for kvinner i denne alderen, sier Roland.
En mor fra Ukraina fortalte om utfordringene etter å ha kommet til Norge med sin 12 år gamle datter, som ennå ikke har fått skoleplass.
– Åpent Hus har vært en støtte i en vanskelig overgangsfase, forteller moren til 12 åringen.
Hun legger til at det har vært en utvikling de siste dagene, og det ser ut til at datteren får starte på skole på nyåret.
En annen gruppe bestod av kvinner fra Irak, Afghanistan og Etiopia. Flere av dem snakker allerede godt norsk, men bruker senteret til å videreutvikle språkkunnskapene og møte mennesker fra ulike kulturer.
– Her hjelper vi hverandre, sier en av kvinnene, som er helsearbeider i mammapermisjon.
Menn med praktiske bidrag
Menn deltar også i aktivitetene ved Åpent Hus. Vi treffer tre ukrainske menn som var i full aktivitet med å reparere sykler, vedlikeholde uteområdet og restaurere en båt.
– Dette gir oss mulighet til å bidra til fellesskapet samtidig som vi gjør noe meningsfylt, forklarer en av dem.
Velvære og samhold
Blant aktivitetene finnes en velværeavdeling hvor kvinnene kan hjelpe hverandre med hårstell, negler og hudpleie.
– Ikke alle har råd til slike tjenester, og det å føle seg vel er viktig. Vi deler kunnskap og kompetanse, og det gir oss alle mye tilbake, sier en deltaker.
Åpent Hus er viktig for integreringen av flyktninger i Søgne. Gjennom språktrening, fellesskap og ulike aktiviteter gir senteret flere en mulighet til å finne sin plass i samfunnet.
– Uten Åpent Hus ville vi vært mye alene, sier en deltaker. – Her får vi sjansen til å starte på nytt og bygge nye liv.