Søgne skolekorps

Prøver noe nytt 17.mai: – Har blitt populært å spille i korps igjen

Publisert Sist oppdatert

Etter flere år med rekrutteringsutfordringer til skolekorps over hele landet, ser det nå ut til at trenden har snudd – også i Søgne. Spesielt under koronapandemien stoppet tilsiget av nye musikanter nesten helt opp, men nå melder Søgne skolekorps om en ny vår. 

Med unge og ivrige rekrutter i uniform, ser fremtiden lys ut for det 61 år gamle skolekorpset i bygda.

– Mange korps slet under pandemien og i årene før. Mye tyder på at noe har skjedd, vi har fått en boost og det har blitt populært å spille i korps igjen, forteller Irene Larsen Linjord, styreleder i Søgne skolekorps.

Korpsmusikk tilbake i gatene

Irene Larsen Linjord er styreleder i Søgne skolekorps

Etter påske blir det igjen korpsmusikk i gatene på Tangvall. Da skal skolekorpset øve utendørs til årets 17. mai-feiring.

– Vi ser virkelig frem til nasjonaldagen, og vi er godt forberedt, sier Linjord.

Korpset har for tiden 40 aktive musikanter og opplever økt interesse og engasjement. Rekrutteringen har vært god de siste årene, og mange barn har meldt seg inn – noe som lover godt for både 17. mai og korpsets fremtid. 

I år prøver skolekorpset på noe nytt i skoletoget på nasjonaldagen: For aller første gang skal også de yngste aspirantene spille i skoletoget.

– Tidligere har de bare marsjert, men nå skal de faktisk spille. De er 8–9 år gamle og veldig ivrige. Vi har aldri gjort det før, men det virker lovende, sier en fornøyd styreleder.

Det er mange ivrige aspiranter i skolekorpset, og for første gang skal også de yngste i skolekorpset spille i skoletoget 17. mai

Vårfest som opplading

Onsdag kveld arrangerte korpset sin tradisjonelle vårfest – et slags startskudd for korpsets 17. mai-sesong. Her inviteres familie, venner og naboer til en kveld med musikk, loddsalg og kafé. Arrangementet gir både inntekter og motivasjon.

– Vi får inntekter fra dugnader, støtte fra Søgne og Greipstad sparebank, samt arrangementer som vårfesten. Det er viktig for økonomien, for det koster mye å drive korps, sier Linjord.

Vi møter fem musikanter fra hovedkorpset: Robin, Eskil, Sebastian, Lotte og Erle. De har alle spilt seks til syv år og snakker varmt om samholdet i korpset.

– Det er kjempegøy å spille i korps! Vi øver mye og har et veldig godt fellesskap, sier de samstemt.

– Vi som er eldst prøver å dele det fellesskapet med de yngre. Det er viktig for oss, sier de videre.

Uniformene deres bærer stolt preg av erfaring, med medaljer som vitner om deltakelse på arrangementer og turer.

Robin, Eskil, Sebastian, Lotte og Erle har lang erfaring fra skolekorpset

Må betale rundt 100.000 kr. til kommunen

Søgne skolekorps får også offentlig støtte. Torsdag behandler kulturutvalget i kommunen en oversikt over tilskudd til skolekorpsene, der Søgne skolekorps tildeles 103.000 kroner. Songdalen skolemusikkorps får 78.455 kroner. 

Tilskuddene er i hovedsak basert på medlemstall og har ikke endret seg mye de siste årene.

– Vi har et budsjett på i underkant av én million kroner. Samtidig må vi betale nesten det dobbelte av kommunens tilskudd til kulturskolen, som står for viktig arbeid med dirigenter og opplæring. Det er krevende, men vi har veldig dyktige dirigenter, og det er en stor fordel, sier Linjord.

Bård Leganger Landro og Roar Brostrøm er dirigenter for skolekorpset på vegne av kulturskolen. Brostrøm har erfaring fra blant annet KSO og Secret Garden.

N247 ønsket også å besøke Songdalen skolemusikkorps onsdag, men der var musikantene opptatt med loddsalg. Det besøket får vente til en annen dag.

Powered by Labrador CMS