Bilen til høyre i bildet fikk ikke kjøre videre fordi sjåføren manglet klasse BE i førerkortet. Han måtte ha assistanse av bekjente for å frakte hengeren videre.

Omfattende kontroll: 56 bilister fikk reaksjon

Publisert Sist oppdatert

Totalt 81 kjøretøy ble kontrollert da Statens vegvesen mandag ettermiddag gjennomførte en omfattende tilhengerkontroll på vei til gjenvinningsstasjonene ved Mjåvann og Sørlandsparken.

Av disse ble ti bilister anmeldt til politiet, og ni av dem fikk kjøreforbud. I tillegg fikk 28 sjåfører skriftlige mangler. Totalt fikk 56 kjøretøy en form for reaksjon.

Kontrollen ble gjennomført i samarbeid med Avfall Sør, som drifter gjenvinningsstasjonene. 

N247 var til stede under aksjonen på Mjåvann, der målet var å sikre trygg transport av avfall, samt å styrke trafikksikkerheten og miljøvernet.

– Hvert år har vi 250.000 biler innom våre gjenvinningsstasjoner, hvorav 120.000 besøker Mjåvann. Det har over tid kommet mange rapporter – og vi har selv observert at folk mister deler av lasset på vei til stasjonen, sier Lars Pedersen, kommunikasjonssjef i Avfall Sør.

Lasten stakk for langt ut, og dekkene hadde lite luft.

Kontrollen hadde særlig fokus på lastsikring og tilhengernes tekniske tilstand. Lys, bremser, dekk, førerkort, vognkort og selve sikringen av lasten ble grundig kontrollert. I tillegg fulgte kontrollørene nøye med på bruk av bilbelte og mobiltelefon under kjøring.

Sjåføren skulle bare en kort tur på gjenvinningstasjonen.

– Spesielt i vårmånedene ser vi mye søppel langs veiene, ofte på grunn av dårlig sikret last. Plast, isopor og annet lett avfall havner lett i grøfta, sier kontrollleder Kjell Anderstuen i Statens vegvesen.

Han understreker at mange av dem som ikke ble vinket inn, hadde både godt sikret last og tilhengere i god teknisk stand.

– Vi forsøkte å kontrollere så målrettet som mulig. Selv om treffprosenten var høy, var det mange som passerte uten anmerkninger, sier han.

Jostein Senumstad, som deltok i kontrollen, vurderte kjøretøyene før de ble vinket inn.

– De fleste er flinke, men vi ser fortsatt mange farlige situasjoner. Spesielt dårlig sikret avfall er et problem. I tillegg er det en del som mangler vognkort eller har tilhengere i dårlig stand, sier han til N247.

Også kommunale biler ble kontrollert. Denne bilen fra vaktmestertjenesten i kommunen hadde alt på stell, og fikk kjøre videre uten reaksjon.

En av dem som ble kontrollert, var Preben Hjort. Han fikk en mangellapp på grunn av feil med lys.

Preben Hjort (innfelt) fikk en mangel for å mangle lys på hengeren. Han må besøke Statens vegvesen innen en måned for å vise fram hengeren i forsvarlig stand.

– Det er helt greit at de kontrollerer. Det er mye slurv der ute, og dette skjerper oss, sier han. Flere bilister uttrykte støtte til aksjonen.

– Dårlig sikret last handler ikke bare om forsøpling. En madrass eller metallgjenstand i veibanen kan i verste fall koste liv, sier Anderstuen. – En trygg last er en trygg tur, avslutter han.

Resultater fra kontrollen:

  • Antall kontrollerte kjøretøy: 81

  • Antall anmeldelser: 10

  • Antall bruksforbud: 9

  • Kjøretøy med skriftlige mangler: 28

  • Dekk-/kjettinggebyr: 2

  • Andre gebyr: 16

Slik laster du tilhengeren trygt og riktig:

Bruk riktig utstyr:

  • Nett eller presenning: Skal alltid brukes på lett avfall som kan blåse av.
  • Lastestropper eller tau: Mye mer pålitelig enn løse tau. Sikrer tunge eller store gjenstander.
  • Lang last: Plasseres langt frem med rett ende fremover. Sikres godt, og merk last som stikker mer enn én meter bakover.
  • Tung last: Last tilhengeren slik at kuletrykket blir mellom 50 og 75 kg – det gir stabil og trygg kjøring.

Et godt tips er å bruke en vanlig badevekt for å kontrollere kuletrykket.

Husk kjøretøyets begrensninger:

Bilens tillatte totalvekt må ikke overstiges, og det er viktig å vite hva førerkortet gir deg lov til å kjøre med. Mange feil skyldes nettopp at folk ikke kjenner grensene for sin egen bil og henger.

Derfor er riktig lasting viktig:

  • Trafikksikkerhet: Løst avfall eller forskjøvet last kan føre til alvorlige ulykker.
  • Miljø: Riktig sikring hindrer forsøpling og skader på naturen.
  • Lovverk: Manglende sikring kan gi bøter og i alvorlige tilfeller straffeforfølgelse.
  • Eiendelsvern: God sikring beskytter verdiene du transporterer.

Kilde: Statens vegvesen

Powered by Labrador CMS