Om ledigheten for mai måned fra NAV-lederen i Søgne

Publisert

På NAV kontoret i Søgne har vi den siste måneden merket en viss oppgang av brukere som har registrert seg arbeidsledige på nav.no, samtidig som vi stadig har fått beskjeder om at brukere har fått jobb gjennom registreringer på meldekortene og besøk i mottaket vårt. Det var derfor knyttet ekstra stor spenning til arbeidsledighetstallene for mai som kom i dag. Det var derfor ekstra gledelig å oppleve en ytterligere nedgang i ledigheten fra april. Arbeidsledigheten i Søgne for mai er på 3.4% mens i april var den på 3.7%. Dette er vi veldig godt fornøyde med. Med tanke på de ulike nedbemanningene som var varslet var dette en stor gledelig overraskelse. 
I Søgne er det per utgangen av mai 198 arbeidsledige, 120 menn og 78 kvinner. Jeg er spent på å se tallene gjennom sommeren da vi ennå har ulike nedbemanninger som er varslet framover.
Roligere tider
Nå nærmer det seg sommer og en rolig tid i arbeidsmarkedet hva gjelder utlyste stillinger.  På nav.no ser vi noe nedgang i utlyste stillinger. Per i dag er det utlyst 228 ledige stillinger. Det er i alle fall stillinger å søke på i markedet. Jeg opplever også gjennom besøk i mottaket på NAV og kontakt med brukere at den enkelte er ofte mer velvillig til å ta andre jobber enn «drømmejobben» da de ser at en arbeidsvei på NAV ikke er en drøm. Jo lenger uteblivelse man har fra arbeidslivet jo lenger er veien inn igjen.
Den siste måneden har våre rekrutteringsrådgivere på kontoret opplevd økt aktivitet i det lokale arbeidsmarkedet. De har nær og hyppig kontakt med det lokale næringsliv gjennom besøk på bedrift og nettverkssamlinger på kontoret. Veldig positivt at de opplever det etter måneder hvor det har vært stille samt nedbemanninger i ulike bransjer. Vi har flere arbeidssøkere som den siste måneden er ansatt i ulike engasjement våre rekrutteringsrådgivere har fått tilmeldt til kontoret. Dette er oppdrag som enten lokalt blir løst i kontoret eller i samarbeid med våre nære kontor i regionen. Dette er veldig positivt og gir en flott mulighet for våre registrerte arbeidssøkere som kanskje hadde hatt det vanskeligere i konkurranse med mange i en utlyst stilling.
Høyt oppe på statistikken
Jeg ser ennå med bekymring på langtidsledigheten i kommunen. I vår region som er Søgne, Songdalen, Vennesla og Kristiansand så ligger vårt kontor høyt oppe på statistikken. Vi vil fortsatt framover ha et ekstra fokus på denne gruppen. Vi opplever at vi kanskje må inn med virkemidler for å bistå enkelte i denne gruppen tilbake i arbeidslivet. Enkelte klarer ikke etter lang uteblivelse fra arbeidslivet å komme inn igjen uten bistand. 
For oss på NAV vil alltid arbeid først være vår primære tanke. Per i dag har vi gruppeinnkallinger med alle som registrerer seg som arbeidssøkere. Et par uker etter man har registrert seg kommer man inn på første innkalling der man får informasjon om sine rettigheter og plikter. 
Vi har deretter hatt gruppemøter som våre rekrutteringsrådgivere har hatt med fokus på alt fra jobbsøking via sosiale medier til cv/jobbsøknader. Vi vil fortsette dette sterke arbeidsfokuset og fra i høst vil vi også inngå avtaler med den enkelte arbeidssøker der man forplikter seg til ulike aktiviteter som skal gjøre at jobben kommer raskere og hindre passivitet som arbeidssøker. 
Tett kontakt
Det kan være seg å dele jobblogg med NAV, noe som gjør at arbeidssøkingsaktiviteten holdes oppe, forplikte seg til å oppsøke ulike bedrifter med åpen søknad, ta en prat med ulike bemanningsbyråer etc. Dette blir skreddersydd den enkeltes behov og bakgrunn. Dette håper vi gjør at man forplikter seg sterkere til oppgaven å søke jobb. Ved manglende aktivitet vil også ytelsen fra oss kunne bli vurdert i sterkere grad enn tidligere. Gjennom høsten vil vi fortsette en hyppig og tett kontakt med arbeidssøkere der fokuset er «flere i arbeid».
Håper alle kan fokusere på sine muligheter i arbeidslivet og ikke sine begrensninger framover. Ønsker alle en solfylt måned.
Anette Berg
NAV leder
I Songdalen var nedgangen i ledigheten på ti menn. I alt er 75 menn og 51 kvinner helt arbeidsledige. Dette utgjør 3,8 prosent av arbeidsstyrken.
Sist oppdatert 03.06.2016 klokken 18:30 av Nicolai Prebensen
Powered by Labrador CMS