Ny stor aktivitetspark på Hortemo

Publisert

- Gjeldende kommuneplan for Songdalen understreker at barn og unge er et satsingsområde. Derfor er vi nå i gang med en plan for å etablere et allsidig aktivitetsområde for barn og unge på Hortemo, sier kulturkonsulent Trine Kallevig i Songdalen kommune.

Aktiviteten på Hortemo er stor allerede i dag. Nærmere 300 barn og unge er aktive gjennom fotballen.

Øker mest
Samtidig er Songdalen kommune en av kommunene på Agder som har størst økning i folketallet. Særlig er det mange barnefamilier som velger å flytte til Songdalen, som faktisk er en av kommunene på Agder som kan skilte med å ha den laveste gjennomsnittsalderen på befolkningen. Flere store boligprosjekter er blitt gjennomført, og mange nye skal komme til. Det betyr at Songdalen i årene som kommer vil få en markert økning i barnekullene i tillegg til økningen som allerede har funnet sted.

Kunstgress
Dermed øker også behovet for å tilrettelegge for gode aktiviteter for et stadig økende antall barn og unge. I planutvalget i 2012 bad politikerne administrasjonen utredet hvilke behov Songdalen ville få fremover, og hvordan Hortemo kunne utvikles. En arbeidsgruppe ble opprettet bestående av Trine Kallevig, Terje Premak fra teknisk enhet, Anders Nygård som er idrettsansvarlig i Vest Agder fylkeskommune og Lars Thomsen fra Greipstad Idrettslag.

- Med økningen i folketallet som bakgrunn, kan fotballen ikke uten videre avse arealer, da den nåværende kapasitet brukes til fulle. Dermed har vi sett på ulike alternativer med et anlegg som kan gi økt brukskapasitet og dermed frigjør andre områder, samtidig som tanken om flerbruksanlegg har stått sentralt, sier Kallevig.

Hun sier videre at kunstgress med flomlys på Hortemo har vært spesielt viktig, da dette vil gi en betydelig økning av kapasiteten på Hortemo og også frigjøre areal.

Samtidig har kulturdepartementet ønsket å satse på anlegg i lokalmiljøet som stimulerer og tilfredsstiller barns behov for fysisk aktivitet.

- Det er en stor samfunnsmessig utfordring å holde barn og unge i fysisk aktivitet. For å klare dette i fremtiden, må vi satse på nærmiljøanlegg som er tilpasset barn og unges behov, sier Kallevig.

Skatepark og kaldhall
Sentralt i utviklingen av Hortemo aktivitetspark betyr at den eksisterende kunstgressbanen på 58 meter videreføres som trenings- og kamparena for fotballen, og at det legges kunstgress på det som er dagens naturgressbane. I dag er banen tumpleplass for mange av barna i Songdalen.

Videre er det ønskelig å bygge en skatepark på 800 kvadratmeter. Kallevig streker under at en skatepark vil tiltrekke seg barn og unge som ikke ønsker et organisert fritidstilbud. Et anlegg i betong er skaternes klare favoritt, og også det mest lydsvake alternativet. Prisen for et slikt anlegg er stipulert til 600.000 kroner.

En ny hall vil også øke Hortemos nytteverdi betydelig. En slik hall vil kunne brukes til større arrangementer, og kan fungere som møteplass.

Helårstilbud
Det er også ønskelig å bygge en kaldhall på 60x45 meter. En kaldhall med kunstgress vil avlaste kommunens ballhaller vinterstid, og også sikre at alle barn som driver med fotball får et helårstilbud. En slik hall vil også ha stor nytte for andre aktiviteter utenom vintersesongen, så som eldretrim, boccia for eldre, øvingslokaler for korps, til bordtennis, gymnastikk og danseundervisning.

Kallevig sier også at med et modulbasert plastgulv vil bruksområdene øke. Prisen for et slikt gulv er stipulert til tre hundre kroner per kvadratmeter.

Ved siden av kunstgressbanen ligger det en gressbane. En del av minibanene skal beholdes som gressbane, og gressbanen kan benyttes av mange beboere, småbarnsfamilier og uorganisert ballspill.

Tennis og beachvolleyball
Det er også ønskelig å etablere en tur- og gangsti gjennom hele anlegget, hvor tur- og gangstien også kan forbindes med stien som går videre til Nodelandsheia.

- I hjertet av anlegget skal det installeres en rekke utendørs treningsapparater, forhåpentligvis et godt og attraktivt tilbud for både turgåere og mosjonister, sier Trine Kallevig.

En multiballbinge på 45x30 meter, løpebane rundt stadion, flytting av lengdehoppbanen, en beachvolleyballhall på 22x14 meter, en tennisbane på 18x36 meter og etableringen av en parkeriingsplass på 1.600 kvadratmeter samt sykkeparkering mellom klubbhuset og gjennomfartsveien skal også komme.

Leder av Greipstad Fotball, Renate Stensland sier i en kommentar til planene at styret i GIL fotball er blitt forevist ideskissene for videreutvikling av Hortemo til et allaktivitetsområde, og sier at styret stiller seg bak planene.

Investeringene som nå kommer på Hortemo følger flere store investeringer som politikerne har vedtatt i det siste. I fjor fremstod Nodelandshallen i ny drakt med ny kafeteria, nye skytebaner og løpebaner, nytt inngangsparti, nytt styrkerom. I 2006 ble det også lagt nytt idrettsgulv i hallen.

5 millioner
- Politikerne har satt av fem millioner kroner til prosjektet på Hortemo. Disse pengene danner utgangspunkt for et totalprosjekt som vil få en prisamme på mellom syv og ti millioner kroner, hvor vi også vil søke om statlige tilskudd og spillemidler. Får vi det til, så er byggearbeidene i gang allerede i høst, sier Trine Kallevig.


Sist oppdatert 24.05.2014 klokken 19.14 av Nicolai Prebensen
En rekke nye aktiviteter kan bli lagt til aktivitetsparken. (Foto: Illustrasjon: Lars Thomsen.)
En ny ballhall vil koste rundt en halv million kroner å bygge. (Foto: Illustrasjon: Lars Thomsen.)
Powered by Labrador CMS