Mot lysere tider

Publisert

Fra og med i dag, mandag 21. desember 2020, går vi igjen mot lysere tider, vi som bor på den nordlige halvkule. Klokken 11.02 er tidspunktet i tidssonen som gjelder hele Norge for når «sola snur» som vi gjerne kaller det. Den offisielle betegnelsen på begivenheten er vintersolverv som da innebærer at vi er inne i årets korteste dag. 
Selve begrepet «solverv» kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr «sola står stille». Her hjemme sier vi gjerne at sola «snur». Dette henger sammen at vi står på jordkloden og ser opp på sola. For det er jo ikke sola som beveger seg, men jordkloden som kretser rundt sola. Vintersolverv i nord er sommersolverv i sør, hvilket igjen betyr at når vi går mot lysere tider, vil alle som oppholder seg på den sørlige halvkule oppleve å gå mot mørkere tider. 
Sola «snur»
I de seks månedene siden sommersolverv har sola tilsynelatende krøpet litt lavere, eller lenger sør, på himmelen for hver dag (sett fra jordkloden). På selve solvervsdagen står sola tilsynelatende stille på himmelen, akkurat på steinbukkens vendekrets (breddegrad 23° 26' 22" sør).
Sola skinner fra motsatt hold
Det som egentlig har skjedd siden forrige solverv, er at jordkloden har beveget seg til andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper vekk fra sola i stedet for mot sola, slik den gjorde ved sommersolverv. (Kilde: timeanddate.no)
På den nordlige halvkule vil vintersolverv variere innenfor datoene 20. til 23. desember. I dag er sola oppe fra klokken 09.18 til 15.12. Det gir oss fem timer og 54 minutter fra soloppgang til solnedgang på årets korteste dag. Når vi om seks måneder kommer til sommersolverv den 21.6.2021, vil dagslengden ha økt med hele 12 timer og 19 minutter. På årets lengste dag er sola oppe fra klokken 04.23 til 22.36 som gir en dagslengde på hele 18 timer og 13 minutter. 
21. desember 2017, som var vintersolverv dette året. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS