Bor i tradisjonsrikt hus: – Bedre enn å sitte i sofaen
– Tidligere gikk trafikken på Leireveien mellom husene her, rett utenfor vinduene. Det slipper vi heldigvis nå sier Tom Klein til N247 i det han spaserer de få skrittene langs den tidligere trafikkerte veien fra bolighuset bort til stabburet.
Som pensjonist med mange års erfaring som maler og jobber med interiør og design begynte Klein for et års tid siden å lage diverse småprodukter til eget bruk.
– Det startet med litt blomsterkasser, benker, gjerder og ulike bruks- og pyntegjenstander, alt produsert i treverk og gjerne fra drivved, forklarer han på vei opp trappa til stabburet.
Familie og andre som fikk se de egendesignede produktene lot seg imponere over ide og utførelse, og flere kom med kommentarer om at dette var ting som kunne produseres for salg. Inspirert av gode tilbakemeldinger ble nye produkter utformet, og Klein forteller at han allerede har levert bestillinger i større antall til næringskunder.
Flott show-rom
Vi har kommet oss på innsiden av stabburet som har blitt ryddet for å bli utstillingslokale, og her er omtrent alt av vegg- og gulvplass dekorert med egenproduserte artikler. Vi ser serveringsbrett og det Klein kaller danderingsbrett, det er blomsterkasser, bord, kister, hyller, veggpryd og elementer til gjerder. Det meste er overflatebehandlet med et eldet uttrykk i enten lyse eller mørkere fargetoner.
– Selv om vi har blitt pensjonister er det jo mye bedre å komme seg opp av sofaen, designe og produsere noe som kan være til nytte eller glede for noen, er det ikke, spør den spreke pensjonisten.
Noe salgs- eller markedsapparat har han foreløpig ikke fått på plass, men han håper å kunne vise fram varer fra kolleksjonen på sin egen nettside etter hvert.
– Men vi er jo her, så det er bare å ta kontakt. Kanskje vi må vurdere å ha noen «faste åpningstider» hvis interessen er til stede, vi har jo tross alt brukt litt midler på å få i stand både produksjon og dette show-rommet, sier den iderike pensjonisten i Leireveien.
– Et av de virkelig gamle husene i bygda
Når Klein snakker om «å være her», så er det i et hus litt utenom det vanlige. Det kan Søgnes egen historiker, Jostein Andreassen bekrefte. Klein tror huset kan være fra tiden rundt 1646, og Andreassen sier følgende til N247.
– Det er godt mulig at huset er fra 1646- Ja, jeg tror det er slik. Da bodde en Ole Pedersen på gården. En Nils Jonsen overtok, han var meget «velhavende» og hadde en del «sølvvarer». forteller Andreassen.
Han legger til at dette virkelig er et av de gamle husene i bygda, men legger til at «Gamlekjerka» er nesten 100 år eldre, og at vi i bygda har et stabbur som er minst 60 år eldre.
– Det er absolutt også verd å nevne at i dette huset bodde Søgnes store båtbyggere. Tre etter hverandre, Søren Jensen (1785-1833), så den alle største Jens Sørensen (1806-90) og så Bent Jensen (1840-1924). Jens ble gjort kjent over hele Norge av Eilert Sundt i boka «Om husfliden i Norge» 1867 og får mye skryt av ham. Jens utviklet «Søgnebåden» cirka 1865. Svært mange andre båtbyggere i Søgne fikk sin opplæring av ham. Jens er vi veldig stolte av, sier Jostein Andreassen om huset hvor Tom Klein nå designer sine lokale produkter.