«ARKADIA» en studie av naturens mystikk og skogens kall

Publisert

Ny utstilling på Søgne gamle prestegård åpner søndag 20. Oktober kl. 14.00.

Kristiansandskunstneren Erlend Evensen vender tilbake til Søgne gamle prestegård, og denne gangen inviterer han oss inn i Pans legendariske urskog, Arkadia, i Agder anno 2024. Med en serie bestående av nærmere 100 malerier, tar han oss med på en visuell og emosjonell reise inn i naturens dypeste kroker. Gjennom denne utstillingen utforsker han skogens mange ansikter, den konstante vekslingen mellom vekst og forfall, og hvordan skogen oppleves i lys av tidens tann.

Fra portretter av sta, værbitte furutrær til utforskning av landskapets mange lag – myr, berg, skogbunn, tjern og kyst – inviterer Evensen betrakteren til å reflektere over skogens mystikk og kraft. Maleriene transporterer oss inn i skogens hjerte, hvor naturen skildres fra ulike perspektiver og lysforhold. Den overveldende totalopplevelsen av utstillingen minner oss om skogens eldgamle kraft, som et tempel hvor skjønnhet og fare eksisterer side om side.

Men Evensens verker handler ikke bare om skogens estetikk. De bærer med seg en dyptgående refleksjon over trusselen mot naturen, inkludert tap av skogsområder og global

oppvarming. Det visuelle uttrykket blir en stille oppfordring til å beskytte og bevare skogene – en påminnelse om at skogen er både et visuelt underverk og en nødvendig livsnerve for jorden. Evensen er kjent for sitt unike talent for å kombinere det ytre landskapet med indre, mystiske verdener. Arbeidene hans besitter en dyp, spirituell forbindelse til naturen, hvor hvert penselstrøk er fylt med mening og undring.

Vårfuru

Evensen er en kunstner som har bemerket seg, ikke bare i sitt hjemland Norge, men også internasjonalt. Evensen har blant annet vunnet Jan Roede-prisen i Haag for sitt verk

Prima Materia, et imponerende svarthvitt veggmaleri preget av okkulte symboler og mystikk. Selv om hans verker er visuelt slående, bærer de også en dypere budskap. Maleriene hans reflekterer over naturens sårbarhet og de truende utfordringene som skogtap og global oppvarming representerer. Gjennom sine arbeider sender han et stille, men kraftfullt kall om å bevare naturen. Skogen er ikke bare en kilde til estetisk nytelse, men også en essensiell del av jordens økosystem, som trenger beskyttelse.

Erlend Evensen hadde allerede som 21-åring sin første separatutstilling på Agder Kunstsenter, og senere har hans arbeider blitt en del av Sørlandets Kunstmuseums samling.

Nå, med ARKADIA som hans til nå største separatutstilling, viderefører han sin undersøkelse av forholdet mellom kunst og økologi. Evensen, som nå bor i Irland og tar sin mastergrad ved Burren College of Art, fortsetter å utforske grensen mellom natur og menneskets påvirkning gjennom ulike kunstformer som maleri, tegning, animasjon og film.

Powered by Labrador CMS