Juletresalg for 50. år
– Det begynte i Kjosbukta jula 1974. Jeg hadde kjørt rundt med lastebil og solgt juletrær, men du kunne være sikker på at kjøperne alltid skulle ha treet som stod innerst på lasteplanet. Det ble litt tungvint. Det hadde vært salg av juletrær ved bensinstasjonen i Kjosbukta tidligere, men ikke dette året. Han som hadde vært der hadde sluttet, så da jeg tok kontakt var det ja med en gang, sier Helge Pettersen til N247 når han for 50. året på rad går i gang med salg av juletrær.
– Utvidet etter hvert
I årene som fulgte ble det en tradisjon med juletresalg i desember for Søgne-bonden på Tofteland gård. Pettersen har hatt utsalg på Sørlandssenteret, Oddemarka, Vågsbygd, Songdalen, Tangvall og hjemme på gården for å nevne noen av de mest kjente plassene. På det meste var salget oppe i 3-4.000 trær i sesongen.
– Tidene og tradisjoner endrer seg. I dag er det flere som reiser bort i jula, noen på hytta og noen til syden. Tradisjonen med å ta inn treet og pynte på lille julaften har endret seg. I butikker og kjøpesenter starter julehandel mye tidligere. Det har nok påvirket folk til også å ta inn juletreet tidligere, men du kan ikke forvente at et tre som blir tatt inn i varmen tidlig i desember skal være like fint i slutten av måneden, så selv om pynting starter tidligere, så avsluttes også det hele tidligere nå, utdyper Pettersen.
– Enorme krav
Om kvalitet og utvalg av juletrær forteller Pettersen at mens det på 70-tallet i første rekke var trær som ble hentet ut ved tynning av skog som ble solgt som juletrær er det i dag trær som pleies på vokseplassen i åtte til tretten år som selges i utsalgene. Han legger også til at selv om prisen på et juletre i dag ligger godt over de 60 kronene han kunne innkassere i 1974, så er dagens pris langt lavere enn den generelle prisstigningen kunne tilsi.
– Tidligere var det vanlig gran og noe furu som ble solgt til jul. I dag er kravene til et juletre enorme. De skal være slanke og tette og uten feil. Likevel har vi sett de senere år at salget av vanlig gran tar seg opp igjen. Disse trærne blir nå også stelt og klippet på vokseplassen, og vanlig gran har i tillegg den ordentlige lukten av juletre når du får det inn i stua, sier bonden som regner med at rundt 25 prosent av salget nå er vanlig gran.
Når Pettersen torsdag åpner årets sesong for salg av juletrær vil han for 50. gang ha utsalg i Kjosbukta. I tillegg blir det utsalg på Tangvall og Oddemarka og hjemme på gården.
– Det var en periode for noen år siden med lite tilgang på juletrær her i Norge og det ble solgt importerte trær. Det slipper vi nå. I år selger vi lokalproduserte juletrær fra Ola Sløgedal. Han er kjent som en dyktig produsent, og juletrærne hans har blitt kåret til Norges beste, sier bonde og juletreselger Helge Pettersen.