FHI sender en tydelig oppfordring til alle i risikogruppene
– Over 12.000 personer ble innlagt på sykehus på grunn av influensa- eller koronasykdom det siste året. Samtidig har antall personer som tar influensavaksine gått ned. Det bekymrer FHI, skriver instituttet i en artikkel tirsdag.
FHI skriver videre at influensaen var tilbake med full styrke forrige sesong, med en tidlig epidemitopp i uke 52 i fjor og to mindre topper senere på vinteren. 5.500 personer ble innlagt på sykehus fra uke 40 og frem til nå. I tillegg opplevde vi tre smittetopper med koronasykdom, med mer enn 6.700 innlagte fra uke 40 i fjor og frem til uke 38 i år.
– Det høye antallet innleggelser gir en stor belastning på helsetjenesten, og kan få alvorlig utfall for de som blir syke, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen ved FHI.
Vaksinedekningen må opp
Sist år falt vaksinedekningen mot influensa – fra 63 prosent til 59 prosent for risikogrupper, som er de over 65 år og personer med kroniske sykdommer. Nedgangen sees særlig blant yngre med kronisk sykdom.
– Flere bør ta influensa- og koronavaksine for å beskytte seg mot alvorlig sykdom og død, sier Ottersen.
Smitteverndirektøren sender dermed en tydelig oppfordring til alle i risikogruppene om å ta influensa- og koronavaksine nå i høst.
Blant helsepersonell falt også dekningen for influensavaksine fra 56 prosent til 50 prosent. Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet oppfordrer arbeidsgivere i helsetjenesten til å tilrettelegge for influensavaksinasjon slik at flere får beskyttet seg og redusert smittepresset i helsetjenesten.
Influensasesongen kan bli kraftig
Det er alltid vanskelig å forutsi hvordan vintersesongene med influensasykdom kan bli. Men det er en mulighet for at vi kan få en kraftigere influensasesong denne vinteren.
– Vi ser at influensavirusene har endret seg, og det er en stor mulighet for at H3N2-viruset vil vende tilbake. Dette er et virus som vi har mindre beskyttelse mot fordi det er lenge siden det har forårsaket store utbrudd med mange smittede. Det kan i så fall bety at flere blir alvorlig syke, særlig blant de eldre, sier Trygve Ottersen.
Kan komme smittetopper med korona
FHI mener vi også kan vente ytterligere smittetopper med korona.
– Koronaviruset er i stadig endring og nye varianter fortsetter å dukke opp, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen.
– Toppen på en mindre høstbølge er passert, men vi kan forvente nye utbrudd gjennom vinteren. Det er imidlertid uvisst hvor store disse toppene vil bli. De trenger ikke bli store, men vi må forberede oss på at de kan bli det.
Hvem bør vaksinere seg?
FHI oppfordrer spesielt alle over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide i 2. og 3. trimester og personer med en rekke kroniske sykdommer til å ta vaksine mot influensa, samt en oppfriskningsdose mot korona. FHI anbefaler også pneumokokkvaksine hvert 6. år for alle som er over 65 år og i risikogrupper.
Blant barn i risikogruppene var vaksinasjonsdekningen mot influensa så lav som 8 prosent. Dette er bekymringsverdig med tanke på at antall barn som ble innlagt med influensa sist sesong var omtrent det dobbelte av det som var vanlig før pandemien. Her må barnas behandlende leger og annet helsepersonell sørge for at foreldrene til disse barna får informasjon om influensavaksinering.
– Under pandemien var vi i verdenstoppen i å beskytte oss mot alvorlig sykdom og død med vår høye vaksinedekning. La oss gjøre det samme nå, avslutter Ottersen.
Les også: