I dag er røykvarslerens dag

Publisert

Rundt en halv million nordmenn sover uten mulighet til å bli varslet ved brann. Enten fordi de ikke har en røykvarsler som virker, eller fordi den er plassert slik at de ikke hører den. 1. desember er røykvarslerens dag, og ekspertene anbefaler deg å sjekke den lille, hvite varsleren nå. Den kan redde liv.
Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skjer åtte av ti dødsbranner i hjemmet, og i 2019 var det 431 branner i Agder. Alle har et ansvar for at brannsikkerheten er på plass, og utleiemegler Mikal Fjellvang har vært i mange utleieboliger uten tilfredsstillende brannkrav. En røykvarsler er det viktigste tiltaket man kan gjøre for egen brannsikkerhet. Utleieselskapet leier ut boliger på Sørlandet og har mange studenter som leietakere. I dag sender de ut en melding til samtlige leietakere, og de anbefaler andre utleiere om å gjøre det samme. 
- En spørreundersøkelse viser at så mange som én av tre studenter ikke vet om røykvarsleren virker. I tillegg er det mange huseiere som glemmer hvilket ansvar de har. Jeg tror ikke at 500.000 snylter unna med vilje, men jeg tror bare at det handler om mangel på brannkompetanse. Derfor er det givende at vi sammen med Firesafe kan hjelpe folk med brannsikkerhet på en så viktig dag som dette, sier Fjellvang.
Råd til deg som eier eller leier
Utleieselskapet kan ikke pålegge sine huseiere å iverksette strengere tiltak enn loven, men selskapet anbefaler seriekoblede røykvarslere på hvert soverom og oppholdsrom. Ingen kan garantere for at det ikke blir brann i en bolig man eier eller forvalter. Men alle kan sørge for å gjøre forebyggende arbeid. I dag er dagen for å teste røykvarsleren og brannrådgiver Eivind Ruud-Nilsen anbefaler å bruke spray når du skal teste den.
- Det beste er å bruke en testgass for å teste varsleren. Ved å trykke på knappen tester du bare at batteriet fungerer, men ved å bruke en spray sjekker du at den faktisk varsler ved røyk. Selve røykvarsleren bør byttes hver 8-10 år, sier brannrådgiveren.
Dette sier fornuften
Selv om regelverket kun sier at du må ha én røykvarsler i hver etasje så anbefaler brannrådgiveren å ha flere varslere.
- Jo flere, desto bedre, og helst seriekoblede røykvarslere på alle rom. Da kan du være sikker på at du oppdager brannen når alarmen går uansett hvor i boligen du oppholder deg. Husk også at varsleren plasseres på det høyeste punktet i taket og minst en halv meter fra veggen, sier Eivind Ruud-Nilsen.
Dette kan du gjøre for å forebygge brann i dag
Det viktigste er å ha røykvarslere, slukkeapparat og at det elektriske anlegget fungerer. Det er flere tiltak du kan gjøre for å forebygge brann og her gir brannrådgiveren deg sine topp 5 anbefalinger:
  • Unngå lading om natten, bruk sikre ladere, sørg for at den elektriske enheten ikke ligger tildekket og bruk færrest mulig skjøteledninger.
  • Tenn kun stearinlys i rom der du oppholder deg, og slukk lysene dersom du forlater rommet.
  • Sjekk om ovn/stekeplate er skrudd av før du legger deg.
  • Sjekk at røykvarsleren fungerer en gang i måneden.
  • Gjennomfør en rømningsøvelse med barna dine.
Brannrådgiver Eivind Ruud-Nilsen i Firesafe anbefaler alle å skifte batteriene i røykvarsleren i dag. (Foto: Ole Sebastian Ribe)
Powered by Labrador CMS