«Sen påske gir økt risiko for solskader: Husk å sjekke UV-varselet»

Publisert

Påsken kommer ekstra sent i år, og med det følger sterkere UV-stråling enn vanlig. Kreftforeningen minner derfor om hvor viktig det er å beskytte seg mot sola i påskeuka.

Geir O. Wehus, regionleder i Kreftforeningen Agder

– Mange forbinder solbeskyttelse med sommermånedene, men også vårsola kan være sterk nok til å gi alvorlige solskader. Når UV-indeksen er 3 eller høyere, bør du alltid beskytte deg mot solen, sier regionleder i Kreftforeningen Agder, Geir O. Wehus.

Høy forekomst av hudkreft i Norge

Norge ligger i verdenstoppen i hudkreftstatistikken. Vi er nummer tre i verden i andelen som får den mest alvorlige hudkrefttypen, melanom, og på andreplass i dødelighet av denne krefttypen. Hele ni av ti tilfeller skyldes for mye intens sol og bruk av solarium.

– Mange nordmenn elsker sola, men det er avgjørende å huske at vårsola kan være sterkere enn mange tror. UV-stråling er den risikofaktoren som forårsaker de fleste hudkrefttilfeller, så dersom vi blir flinke til å ta gode valg i sola, kan vi forebygge mange tilfeller av hudkreft.

Generalsekretæren sier at det ikke handler ikke om å unngå sola helt, men om å nyte lyse påskedager på en trygg måte.

– Bruk dekkende klær, solbriller, og noe på hodet. I ansiktet og andre steder som ikke er beskyttet på annen måte, bør du bruke rikelig med solkrem med faktor 30 eller høyere. Solkrem kan gi falsk trygghet hvis den brukes feil, eller i for små mengder, forklarer Wehus.

Advarer mot «sjokksoling» i Syden

Mange nordmenn reiser rett fra vinterbleke Norge til solrike destinasjoner i påsken. Den raske overgangen til sterk sol øker risikoen betraktelig for å bli solbrent.

– Sjokksoling er svært skadelig. Huden trenger tid til å venne seg til den sterke solen. Ta hyppige pauser i skyggen, bruk godt med solkrem og beskytt deg med klær og solbriller hele dagen, sier Wehus.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) forventer en UV-indeks på mellom 4 og 6 på fjellet i Sør-Norge denne påsken. Dette betyr moderat til sterk stråling, og dermed høyere risiko for å bli solbrent. Snø kan i tillegg øke UV-strålingen med opptil 80 prosent.

Fem viktige solråd i påsken:

  • Begrens tiden i sterk sol
  • Oppsøk skygge midt på dagen
  • Bruk klær, hatt eller caps og solbriller
  • Bruk rikelig med solkrem (minst faktor 30)
  • Ikke ta solarium

UV-indeksen sjekkes enkelt på yr.no eller på uv.nilu.no, hvor du kan finne nøyaktige varsel for stedet du skal være.

Kort om UV-indeks

• Skalaen går fra 1 (laveste) til 11+ (ekstremt høy).

• Nivået i Norge kan komme opp i 6–7 om sommeren.

• Beskytt deg dersom UV-indeksen er 3 og høyere.

I Yr-appen, på yr.no eller uv.nilu.no kan du sjekkehvor sterk UV-strålingen forventes å bli, uansett hvor i verden du er og om bakken er bar eller dekket av snø. Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt og du finner UV-varslet under «I nærheten». Daglige oppdaterte kart over snøforhold finnes på senorge.no.

Kort om hudkreft

• Norge ligger i verdenstoppen både når det gjelder hvor mange som får og dør av melanom.

• De fleste tilfeller er knyttet til for mye eksponering for UV-stråler, enten via naturlig sol eller solarium.

• Økningen i hudkreftforekomst er størst blant de over 60 år, men hudkreft er også den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25–49 år.

• Å være mindre i sterk sol, og jevnlig bruk av solkrem og dekkende klær, samt å unngå solarium, er kjernen i forebyggende tiltak.

Med vennlig hilsen Trude Vibeke Nygaard Omland, kommunikasjonsrådgiver

Powered by Labrador CMS