Hoppet i Høllefjorden med ett klart budskap

Publisert Sist oppdatert

Denne uken har alle elever og ansatte ved Tangvall skole satt bærekraft på timeplanen.

Fra mandag til torsdag har elevene deltatt i en rekke aktiviteter knyttet til temaet, og uken ble avsluttet med at elever hoppet i sjøen for å lære livredning og bidra til å redusere antallet drukningsulykker i landsdelen.

Opplegget og planleggingen er gjennomført av skolens ansatte. Rektor Elin Rekve er stolt av både lærere og elever. 

– Dette er planlagt og initiert av de ansatte. De har gjort en fantastisk jobb, og engasjementet blant elevene har vært imponerende, sier hun.

En av ukens mest bemerkelsesverdige aktiviteter var da niende trinn bokstavelig talt hoppet i sjøen som en del av Redningsselskapets nasjonale prosjekt «Trygg i vann».

Nasjonalt gjennomfører årlig 20.000 elever Redningsselskapets selvbergings- og livreddingskurs.

Prosjektet har som mål å lære ungdom hvordan de kan redde seg selv og andre ved en drukningsulykke.

Magnus Graff, rådgiver for forebygging og sikkerhet i Redningsselskapet, roser kommunen for sin innsats innen livredning. Totalt deltar 1400 elever årlig på opplegget, bare i Agder. 

– Tallene på drukningsulykker i Agder er dystre, forteller han. 

– I 2024 var det 21 personer som omkom i drukningsulykker i fylket, noe som utgjør omtrent en fjerdedel av alle drukningsulykker i Norge. Det er derfor viktig å bevisstgjøre ungdom på hvordan de skal reagere i en reell situasjon. Mange tror de vet hvordan de skal takle en slik situasjon, men det er ofte en helt annen opplevelse når man plutselig befinner seg i kaldt vann med klær på, sier han til N247.

Gjennom uken har elevene vært involvert i flere aktiviteter knyttet til bærekraft. Blant annet har elever fra åttende trinn brukt Minecraft til å bygge bærekraftige byer, mens andre har hatt fokus på matsvinn. 

Elever ved 8. trinn laget bærekraftige samfunn ved hjelp av dataspillet MineCraft.
Fra dataspillet MineCraft
Et bærekraftige samfunn

Elever har vært rundt i lokale butikker og spisesteder på Tangvall for å skaffe varer som var i ferd med eller har gått ut på dato. Disse varene ble deretter brukt til å lage ulike retter på skolen.

Elever ved 9. trinn gjennomførte et prosjekt knyttet til å redusere matsvinn

– Dette har vært et flott samarbeid mellom skolen og butikkene i Søgne, og vi er veldig takknemlige for den positive responsen vi har fått, sier Sindre Gundersen ved Tangvall skole.

Elever har også bidratt til opprydding av søppel. 

Linnea, Susanne, Line og Ingvild

– Det ligger litt søppel langs gang- og sykkelveiene på vei til Høllen, og det er bra at vi får gjort noe med det. Samtidig får vi frisk luft, og det passet ekstra godt med det fine været denne uken, sier Linnea, Susanne, Line og Ingvild fra 8b ved skolen.

Mye søppel langs gang- og sykkelveien fra Tangvall til Høllen

Rekve understreker at skolen ønsker å videreføre bærekraftsuken som en fast del av undervisningen. 

–   Dette er noe vi ønsker å ta inn i de årlige læreplanene. Temaet bærekraft er viktig og har mange aspekter. Gjennom arbeid med temaet på ulike måter håper vi at elevene utvikler kompetanse til å ta ansvarlige valg og handle miljøbevisst. Vi ser hvor mye de lærer gjennom praksis, og hvordan det gir en dypere forståelse av bærekraft avslutter hun.

Elever ved 10. trinn gjennomførte en energi-oppgave der elevene skulle presentere ulike måter å produsere strøm på

Gjennom uken har alle elever ved Tangvall skole deltatt på følgende prosjekter:

Fiks og mek dag: Sløyd, tegnesal og Smia - Laget FN avis - Søppeltur - MineCraft: Bygg en bærekraftig by - Matsvinn – få mat fra butikker og kafeer. lage mat - Turdag- med bærekraftig fortegn - Fast fashion-kjøp og salg av brukt tøy - Redningsselskapet - Besøk til Returkraft - Energi-oppgave - Poesifestival

Powered by Labrador CMS