Rektor Arnt Jacob Grindheim og elevrådsleder i 7A ved Lunde skole, Isak Tangerud Solli ved skolens nyetablerte hjertesone.

Tryggere med hjertesoner:
– Foreldre og elever merker stor forbedring

Ved Lunde skole må både ansatte og foreldre ha et synlig hjerte i frontruten for å kunne parkere ved skolen. I september innførte skolen, i samarbeid med Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU), en hjertesone rundt skoleområdet. Elevene opplever at området rundt skolen har blitt både tryggere og mer trafikksikkert.

En hjertesone er ifølge Trygg Trafikk et avsatt område rundt skolen som er designet for å redusere biltrafikken og sikre tryggere henting og levering av barn. Dette bidrar til å skape tryggere forhold for elever som går eller sykler til skolen.

Rektor ved Lunde skole, Arnt Jacob Grindheim forteller at innføringen av hjertesonen kom i etterkant av høstens første foreldremøte. Han forklarer at skolen i mange år har slitt med trafikale utfordringer rundt skoleområdet.

Ved Lunde skole må både ansatte og foreldre ha et synlig hjerte i frontruten for å kunne parkere ved skolen

— Det er viktig at konseptet med hjertesoner er godt forankret blant foreldrene. I samarbeid med FAU har skolen vurdert hva som passer best for våre omgivelser. FAU har gjort en solid jobb med å informere foreldregruppen, og etter at vi startet opp i høst har vi merket en betydelig reduksjon i køproblematikken. Trafikken flyter mye bedre, og området har blitt tryggere og mer oversiktlig for barna, sier Grindheim.

– Har gått seg til

Leder av FAU, Hanne Sofie Eikaas deler rektorens entusiasme og mener tiltaket har hatt en tydelig effekt på trafikksikkerheten.

— Foreldre var litt skeptiske i starten, men det har virkelig gått seg til. Foreldrene har vært utrolig flinke, og vi har sett en tydelig forbedring. Det har vært utelukkende positivt, og god informasjon underveis har vært avgjørende, sier Eikaas.

Skolen har innført stopp- og hentesoner ved parkeringsplassen til Tinntjønnløypa og i sentrum på Lunde. Elevene må gå til skolen langs gang- og sykkelveier fra disse sonene.

– Hjertesonen gjelder i skoletiden, og foreldre som henter barna på SFO kan parkere der det er ledig, sier rektor Grindheim.

Han påpeker at skolen ikke har sanksjonsmuligheter mot foreldre som bryter reglene, men at målet er å gjøre skoleområdet tryggere for barna.

For å markere hjertesonen har elevene malt røde hjerter på asfalten. Alle som parkerer i hjertesonen, inkludert ansatte og besøkende fra kommunens ledelse, må ha et synlig rødt hjerte i frontruten. Hjertet fungerer som parkeringsbevis.

— Enkelte elever må av ulike grunner kjøres nærmere skolen. I disse tilfellene vil foreldrene få utdelt et rødt hjerte som parkeringsbevis, slik at de kan kjøre inn i hjertesonen, forklarer Grindheim.

– Barna tryggere

Isak Tangerud Solli, elevrådsleder i 7A ved Lunde skole, merker også forskjellen.

— Det er veldig bra nå. Barna er mye tryggere. Før var det stappfullt med biler, og det var både utrygt og for mye trafikk. Nå er det blitt mye bedre, sier han.

Regionleder i Trygg Trafikk Agder, May-Lene Rasmussen Noddeland, bekrefter at stadig flere skoler etablerer hjertesoner. Hun understreker viktigheten av god forankring blant foreldrene og tålmodighet for å få det til å fungere.

— Å endre vaner og tankegang i trafikken er ingen kvikk-fix. Det krever engasjerte foreldre som ser hensikten bak tiltaket. Hjertesoner bidrar til å endre trafikkulturen og skape tryggere omgivelser for barna, sier Noddeland.

Powered by Labrador CMS