Fra forskning til endret praksis på rekordtid!
Et hjerneslag oppstår når blodårer i hjernen sprekker (blødning) eller blir tette (propp). Dette ødelegger blodstrømmen og fører til alvorlige skader på hjernen. For hvert minutt som går dør opptil to millioner hjerneceller. Derfor haster det å oppdage hjerneslaget så tidlig som mulig, og pasienten må få riktig behandling så raskt som mulig.
Likevel kommer hvert år tusenvis av hjerneslagpasienter for sent til sykehus. Årsaken er ofte at slaget ikke blir oppdaget i tide. Derfor har Stiftelsen Norsk Luftambulanse nå flyttet sykehuset enda nærmere pasienten! Sammen med Oslo Universitetssykehus har stiftelsen forsket på og utviklet et digitalt hjelpemiddel, mobilappen eSTROKE, som hjelper ambulansepersonell å avdekke flere slagsymptomer hos pasienten. En slik undersøkelse ble tidligere kun utført av slaglegen inne på sykehuset. Fagfolk fra Helse Nord IKT, Nordlandssykehuset og Stiftelsen Norsk Luftambulanse har sammen utviklet en teknisk løsning der informasjonen fra ambulansen overføres direkte til systemet inne på sykehuset. Man sparer verdifull tid og flere pasienter kan få riktig behandling i tide.
Nå er flere helseforetak i gang med å ta i bruk eSTROKE, og det jobbes for en nasjonal løsning på drift. Vestre Viken startet med eStroke i ambulansedistrikt Hallingdalen allerede i 2023, og resterende ambulansedistrikt i Vestre Viken HF startet i høst. Dette sparer livsviktig tid for pasienten!
Utvikling av opplæringsprogram og digitale verktøy hadde ikke vært mulig uten våre støttemedlemmer og støttebedrifter.
Vi har ingen å miste.
Tusen Takk for at du støtter vårt livsviktige arbeid!