Sørlandet sykehus, Kristiansand

Sørlandet sykehus har lengst ventetid i Helse Sør-Øst

Publisert Sist oppdatert

I november var ventetiden på sykehusene i Helse Sør-Øst kortere enn på samme tid året før, ifølge en pressemelding fra Helse Sør-Øst. På Sørlandet sykehus var det derimot motsatt – der økte ventetiden.

– Selv om pilene peker i riktig retning, har vi fortsatt en stor jobb å gjøre for å nå de ambisiøse målene våre, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Terje Rootwelt.

Den gjennomsnittlige ventetiden i Helse Sør-Øst var i november 74 dager for pasienter som startet helsehjelp, to dager kortere enn samme måned i fjor. Dette markerer første gang gjennomsnittstallene for måneden har gått ned sammenlignet med året før. Ved Sørlandet sykehus var ventetiden imidlertid 85 dager i snitt – 11 dager lengre enn gjennomsnittet i helseforetaket og 20 dager mer enn sykehusene i Oslo.

Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Terje Rootwelt

– Enkelte helseforetak har en mer positiv utvikling enn andre, og den største utfordringen er fortsatt innen somatikk, sier Rootwelt.

Han oppfordrer sykehus med lange ventetider til å samarbeide tettere med andre for å lære av deres løsninger.

– Jeg vil oppfordre flere helseforetak til å benytte kapasiteten som finnes i regionen dersom ventetidene er kortere andre steder, sier han.

For å adressere dette er det opprettet et regionalt nettverk i Helse Sør-Øst som skal sikre bedre utnyttelse av kapasiteten. Målet er å bruke tilgjengelige ressurser i andre helseforetak, hos avtalespesialister og private aktører mer aktivt.

Fremgang ved Sørlandet sykehus

Til tross for lengre ventetider rapporterer Sørlandet sykehus om positive trender.

– Siden slutten av 2022 har vi jobbet systematisk for å redusere antall ventende, og vi nærmer oss nå 2019-nivå, sier Mikkel Høiberg fra Fagavdelingen ved Sørlandet sykehus til N247.

Ventelistene er redusert fra 17.396 til 14.822 pasienter, og antallet som har ventet i mer enn 12 måneder har sunket fra 606 i august 2024 til 385.

– Vi prioriterer pasienter som opplever helsetap ved venting, og utforsker nye oppfølgingsmetoder basert på medisinsk behov. Målet er å bruke ressursene effektivt, slik at de som trenger hjelp mest, får det raskere, legger Høiberg til.

Han understreker også viktigheten av å bruke hele regionens helseressurser.

– Som samfunn må vi være opptatt av å bruke de samlede helseressursene best mulig, avslutter han.

HelseforetakVentetider november 2023Ventetider november 2024
Akershus universitetssykehus7565
Oslo universitetssykehus7265
Sykehuset Innlandet7776
Sykehuset i Vestfold8078
Sykehuset Østfold7684
Sørlandet sykehus8485
Sykehuset Telemark7476
Sunnaas sykehus5445
Vestre Viken7569
Helse Sør-Øst7674

Les hele svaret fra Høiberg her:

Sørlandet Sykehus har siden slutten av 2022 jobbet systematisk med å få ned antall ventende. Antall ventende i toårsperioden har blitt redusert fra 17396 til nå 14822, og vi nærmer oss nå 2019-nivå i antall ventende.

En del av disse pasientene har ventet lengre enn andre. Akkurat nå har Sørlandet Sykehus 385 pasienter som har ventet i mer enn 12 måneder. Dette er ned fra 606 pasienter fra august 2024.

Det er aldri ønskelig at pasienter venter lenge på helsehjelp, men for noen pasienter er konsekvensene større enn for andre. Sårbare pasientgrupper som får helsetap ved ventetid prioriteres alltid først ved Sørlandet Sykehus.

Som samfunn må vi være interessert i å bruke de samlede helseressurser best mulig. Vi har tilbudt langtidsventende behandling andre plasser i regionen, der hvor dette eksisterer for den gitte pasientgruppen.

Vi ser på nye måter å hjelpe pasienter på, for eksempel ved behovsbasert oppfølging, hvor bare de pasientene som trenger oppfølging her og nå gis dette. Mens de som ikke har et medisinsk behov, eller et ønske om kontroll, i samråd med pasienten unngår å møte på sykehuset.

Samtidig må vi også bli bedre på å ta ut av køen de pasientene som vi vet vi ikke hjelper ved kontroll på sykehuset. Da blir det kortere ventetid for dem som venter i samme kø, og som får bedre helse ved en vurdering på sykehuset.

Powered by Labrador CMS