Søgne-bedriften hadde planlagt utvidelser og nyansettelser etter at et bredt flertall på Stortinget i 2023 gikk inn for leting etter havbunnsmineraler. Bystyret har godkjent en reguleringsplan for at bedriften får utvide seg, men nå har SV sørget for at satsingen settes på vent.

–Det er direkte næringsfientlig når forutsetningene endres kort tid etter

Publisert Sist oppdatert

Seabed Solutions er en bedrift  med store vekstambisjoner. Nå har Søgne-bedriften fått planene sine satt på vent etter SVs gjennomslag i forhandlingene med regjeringen om statsbudsjettet. Fra lokalene i Høllen Vest hadde bedriften planlagt utvidelser og nyansettelser etter at et bredt flertall på Stortinget i 2023 gikk inn for leting etter havbunnsmineraler i nord. Nå har imidlertid SVs budsjettseier satt en stopper for vedtaket, noe som får direkte konsekvenser for Søgne-bedriften.

Et industrieventyr med stort potensial

Seabed  Solutions etablerte seg i Mandal i 2015, men flyttet til Høllen vest i 2021. Bedriften har posisjonert seg innenfor olje- og gass, og har de senere årene utviklet teknologi for å utvinne havbunnsmineraler som peker seg ut som en mulig ny vekstnæring.

I januar 2023 åpnet Stortinget for leting og utvinning av mineraler på norsk havbunn med bred støtte. Ifølge en rapport fra Rystad Energy kunne denne satsingen generere 180 milliarder kroner årlig og skape 21.000 arbeidsplasser. Mineralene som er avgjørende for produksjon av teknologiprodukter som mobiltelefoner, elbiler og datamaskiner, representerer et betydelig økonomisk potensial for Norge.

Men optimismen fikk en brå brems da SVs krav i budsjettforhandlingene førte til en pause i utlysningene for mineralvirksomhet i 2024 og 2025.

Christian Aas, daglig leder i Seabed Solutions, her i kontrollrommet på Høllen Vest

Christian Aas er daglig leder i Seabed Solutions. Han er overrasket over at et parti kan endre et så stort flertall på Stortinget.

– Vi investerer ressurser og posisjonerer oss basert på politiske vedtak. Det er direkte næringsfientlig når forutsetningene endres kort tid etter. Det er uforutsigbart og det skaper stor usikkerhet, sier han.

Aas advarer om at slik vinglete politikk kan skremme bort utenlandsk kapital, som er avgjørende for å utvikle denne næringen.

Klar teknologi møter motstand

En vanlig innvending mot havbunnsmineraler er at teknologien ikke er moden, men dette avviser Aas.

Beltemaskinen som står på lageret i Høllen vest kan gå på 4.000 meters dyp

– Vår beltemaskin har allerede vært på 3.200 meters dyp og kan operere på 4.000 meter. Teknologien for leting og innsamling av miljødata er absolutt på plass, hevder han. 

Han understreker at leting handler om å samle kunnskap, å kartlegge sårbare områder på 1000 meters dyp og vurdere hvordan utvinning kan gjøres miljøvennlig.

Samtidig møter prosjektet motstand fra miljøorganisasjoner som WWF, som frykter at inngrep på havbunnen kan få alvorlige konsekvenser for økosystemene. WWF har gått til søksmål mot staten for å stanse prosjektene.

Internasjonal konkurranse setter press

Mens Norge setter leting på vent, tar andre land ledelsen. India har nylig utlyst 13 lisenser, og Kina fortsetter å posisjonere seg sterkt innen havbunnsmineraler.

– Skal vi overlate dette markedet til Kina? Norge har sovet i timen mens andre land tar initiativ, advarer Aas.

En usikker, men lovende fremtid

Det er disse steinene det strides om. Stein som dette inneholder mineraler som kan generere 180 milliarder kroner årlig og skape 21 000 arbeidsplasser, i følge en rapport fra Rystad Energy

Til tross for utfordringene ser mange i næringen på havbunnsmineraler som en unik mulighet for Norge. Seabed  Solutions hadde planlagt utvidelser som kunne skapt flere arbeidsplasser, men nå kan disse planene bli utsatt. I oktober vedtok bystyret en reguleringsplan som gir bedriften mulighet til å utvide, men usikkerheten rundt politiske vedtak skaper utfordringer.

– Dette er en potensiell ny næring for Norge. Vi vet at det ligger mineraler på havbunnen, men vi må først få kunnskap om hvordan vi kan utvinne dem på en bærekraftig måte. Det er uforståelig at SV hindrer dette og at AP aksepterer det, sier Aas.

Havbunnsmineraler kan bli en viktig bærebjelke i Norges fremtidige økonomi. For å realisere dette må politisk stabilitet, miljøhensyn og internasjonal konkurranse håndteres.

– Norge har ressursene og kompetansen. Spørsmålet er om det er vilje nok til å satse, avslutter Aas. 

Powered by Labrador CMS