
Klar for ny travsesong: – Store forventninger
Denne lørdagen går startskuddet for en ny travsesong for Øystein Tjomsland og Team Tjomsland, når det tradisjonsrike påsketravet arrangeres i Skien.
Det er en travel sesong i vente for Norges beste allrounder innen travsporten.
Påsketravet har blitt en årlig markering og en naturlig sesongåpning for travprofilen fra Søgne. Med seg til årets sesongstart har han elitehestene Tangen Bork og Grisle Odin G.L, som skal forsøke å sikre årets første premiepott.
– Påsketravet er noe vi alltid ser frem til. Det er selve startskuddet, og gir oss en pekepinn på hvor vi står med hestene etter vintertreningen, sier Tjomsland til N247 i det vi blir med på Tjomslands siste intervalltrening med Grisle Odin G.L før avreise til Skien.
Travsesongen blir tettpakket for Tjomsland og hans team. Hver helg frem til høsten skal flere av stallens stjerneskudd ut i løp, med store premiepenger i potten. I tillegg står både Sverige og Finland på kalenderen – to land der travsporten er større enn i Norge.
– Vi planlegger å stille i det finske derbyet med Weikko, en kaldblodshest vi har trent opp fra bunnen. Mange sa det ikke gikk an å trene en finsk kaldblodshest som en norsk, men vi har tro på prinsippene våre. Nå er det utrolig spennende å se hvordan det slår ut i konkurranse, forteller Tjomsland.

I Finland har det allerede utviklet seg «Weikkofeber», og interessen rundt hesten og Tjomslands deltakelse er stor.
I tillegg til Tangen Bork, en av fjorårets store kometer, er det også store forventninger til Brenne Borken. Dette regnes som kanskje det største kaldblodstalentet norsk travsport noen gang har sett, og han har vunnet 14 av de 16 løpene han har startet i.
Fra Sangvik til verdenstoppen
Tjomslands base er på Sangvik gård i Søgne, hvor han har bygd opp det han omtaler som et treningseldorado for travhester. Her trener han over 40 hester, med fasiliteter som en én meter dyp sandbane og en rettbane for fartstrening – det han kaller «speedbanen».
– Når en hest på 500 kilo treffer bakken, er det to tonn som lander. Derfor er underlaget helt avgjørende. Høy grunnvannstand gir naturlig svikt, og det er ekstremt skånsomt for hestebeina, forklarer han.
I tillegg har han 30 hester på Sørlandets Travpark i Kristiansand og 50 i Sverige. Totalt teller teamet over 100 hester og et stort støtteapparat med spesialister – fra hovslagere til veterinærer og fysioterapeuter.

– Mange bygger anlegg som er praktiske for folk. Vi bygger for hestene først, sier Tjomsland.
Norges beste allrounder
Med over 2 000 kuskeseire og verdensrekord med Tekno Odin, regnes Tjomsland som Norges fremste allrounder innen travsporten. Han kjører mange av hestene selv, men ser nå at han må begynne å hente inn flere kusker for å holde tritt med den store stallen.
– Hestene våre behandles som toppidrettsutøvere. Vi bruker pulsmålinger, laktatmålinger og analyserer bevegelsesmønstre. Treningsdata føres systematisk for å forstå hva som fungerer og hvorfor, forteller han.
Tjomsland ser mange likhetstrekk mellom hestesport og annen toppidrett. Han har blant annet utvekslet erfaringer med langrennsstjernen Frida Karlsen, som også er medeier i Grisle Odin.
– Trening, restitusjon, intensitet og støtteapparat er like viktig for mennesker som for hester. Det handler om å finne den rette balansen for å prestere optimalt, sier han.

Nye høyder i sikte
I fjor kunne Team Tjomsland notere seg for over 240 seire og 22 millioner kroner i innkjørte premiepenger. Nå står en ny sesong for tur, med påsketravet i Skien som første store test.
– Nå handler det om detaljer, taktiske vurderinger og å ta de rette avgjørelsene underveis i løpet. Det er små marginer som avgjør – og det er det som gjør sporten så fascinerende, sier Tjomsland.
I løpet av året venter også de største og mest prestisjefylte løpene – med stort publikum, høy stemning og massive premier. Og det er nettopp der Tjomsland trives aller best.
– Det er det artigste. Når det koker og tribunene er fulle – da kjenner man virkelig at dette er en sport for både hest og kusk