«Han ene der har Kongen som sjef»
«Der kommer de. og han ene har Kongen som sjef» hørte vi fra en av de åtte ungdommene som bor på Songvår Fyr om dagen. De er der sammen ved vår fyrvert denne uken Ole Asbjørn Bergstøl.
Og han som har Kongen til sjef, assisterende pressesjef ved slottet heter Sven Gjeruldsen. Men på fritiden er også Sven styreleder i Norsk Fyrforening. Norsk Fyrforening er en av våre viktigste støttespillere når det gjelder arbeidet med bevaring av de kulturminnene fyrene langs norskekysten er.
I 2017 ble foreningen tildelt EUs kulturminnepris/Europa Nostra Award. Dette er Europas mest prestisjetunge utmerkelse innen kulturminnesektoren. Prisen ble tildelt for NFFs innsats for bevaring, formidling og ny bruk av norske fyrstasjoner.
Vi er svært glade for at Sven ønsket å komme til Songvår Fyr for å høre og se hvordan vi jobber med bevaring, formidling og ny bruk av fyret langt ute i Søgneskjærgården, sier Geir Smebøle som er daglig leder av Songvaar Fyrs Venner.
Sven ble ønsket velkommen på Høllebrygga og tatt om bord i fyrbåten som vår fyrvert Ola Asbjørn kom inn med fra fyret for å hente de med. Siden Sven er mer en gjennomsnittlig opptatt av de kongelige var det naturlig at turen ut til fyret ble lagt gjennom Ny Hellesund og Olavssundet, med kongemonogrammet gravert inn i fjellsiden. Sven hadde naturlig nok vært her tidligere, de fleste gjester som kjøres ut til Songvår Fyr blir tatt med ut i havgapet gjennom Ny Hellesund og Olavsundet.
Vel fremme ved Hellersøya, som fyret ligger på, ble det en spasertur opp til 62 trappetrinnene og den 300 meter lange stien inn til fyret. Her ble det fortalt om både plantene og fuglene på fyret.
Etter en kaffepause på benken på utsiden av hovedhuset i det strålende været, ble det omvisning i all bygningene på fyrstasjonen. Det var ingen tvil om at Sven ble imponert over det arbeidet Songvaar Fyrs Venner har gjort gjennom 20 år. Det at fyrstasjonen nå er fri for vedlikeholdsetterslep er en milepel som ble passert i 2022, etter at det gamle linsehuset ble restaurert av Kystverket.
Sven ble også spurt av ungdommene, om han kunne fortelle litt om hvordan det er å jobbe på slottet og ha Kongen som sjef. Vi har sjelden sett så lydhøre ungdommer som fikk en eksklusiv og engasjerende fortelling fra livet på slottet. De stilte en rekke gode spørsmål og fikk like gode svar. Så fikk de spørsmål fra «fyrsjefen» og de kunne tenke seg en gang og engasjere seg i fyrsaken og kanskje ta over driften på Songvår Fyr. Om det var historien fra kongehuset, isen og bollene de fikk, oppholdet på fyret denne uken, som gjorde at de unisont svarte ja «det kan vi tenkte oss» vites ikke.
Til slutt ble det fiskakelunch på kjøkken i hovedhuset med utsikt mot Oksøy Fyr, nabofyret mot øst før turen gikk tilbake til Høllebrygga.
Daglig leder Geir Smebøle var tydelig både stolt og lettet over at også dette besøket hadde gått bra.
Imponert
– Dette var et fantastisk sted å besøke. De frivillige i Songvaar Fyrs Venner legger ned en formidabel innsats i denne utposten ytterst i havgapet og jeg er mektig imponert over arbeidet. Det at så mange frivillige i venneforeningen på Songvår og rundt i landet gjør for stasjonene har en enorm betydning for mange av de nedlagte stasjonene langs vår lange kyst, sier styrelederen til N247 fredag ettermiddag.
Sikkerhet
– De aller fleste fartøy har jo moderne hjelpemidler ombord, men det å se lys fra fyrene hvis du kommer fra åpent hav er en fantastisk opplevelse. I tillegg til en sikkerhet for sjøfarende skulle elektronikken svikte, forteller han videre.
Han sier videre at fyrstasjonene som blir bevart av frivillige er en «vinn vinn» situasjon for alle, og at mange, som Songvår fyr, har åpnet opp for allmenheten.
– Det offentlige burde også bruke disse stedene som rekreasjon for mange mennesker som trenger rekonvalesens eller en annen hverdag en stund, avslutter Gjeruldsen.