Dykkerne tok opp 1,2 tonn med bilbatterier fra skjærgården
I løpet av fem dager har dykkerne fra Søgne Dykkerklubb tatt opp 1,2 tonn bilbatterier og 161 etterlatte teiner, garn og ruser i skjærgården.
– Jeg er imponert over den innsatsen dykkerne fra Søgne gjør for å rydde skjærgården for marint søppel, sa fylkesordfører Arne Thomassen ved avslutningen av Søgne-dykkernes aksjon i Farsunds skjærgård.
Det er ikke småtteri som dykkerne har fått opp av marint søppel i løpet av disse dagene. Ved siden av de store mengdene batterier og spøkelsesredskaper, tok de opp 120 gamle bildekk, to båtvrak, en påhengsmotor, et 20 tommers TV-apparat, to gressklippere, stige, stoler og annet søppel.
Store mengder
– Vi er kjempefornøyd med alt vi har funnet og fått tatt opp. Det er ufattelig mengder som fortsatt ligger på havbunnen, så vi fortsetter å rydde i Søgne-skjærgården, sier leder Karl Klungland i Søgne Dykkerklubb til N247.
Best i landet
Søgne Dykkerklubb er den dykkerklubben i Norge som tok opp flest fiskeredskap i fjor. Klubbens dykkere tok opp nær 2.000 redskaper i fjor, alvparten av totalantallet redskap som norske dykkerklubber tok opp fra havet bunn.
Det er tradisjon at Søgne Dykkerklubb tilbringer hvert år flere dager i Farsund, der de samarbeider med ungdomsskolen.
Farsund Ungdomsskole arrangerer «Havmonsteruka» der elevene flytter ut av klasserommet og ut i fjæra. Ved siden av dykkerklubben så deltar en rekke frivillige foreninger i ryddingen. Sjøspeiderne på Flekkerøya har deltatt og det samme har Songvaar Fyrs Venner. I tillegg til frivilligheten på Agder så har også Norges Dykkerforbund og Norsk Fyrforening deltatt.
Frivillighet
– Havmonsteruka i Farsund er et godt eksempel på hvordan frivilligheten kan jobbe på tvers mot et felles mål – nemlig en renere skjærgård. Ikke minst takke talen til tre elever ved skolens miljøutvalg viste viktigheten av dette samarbeidet, sier daglig leder Geir Smebøle i Songvår fyrs venner til N247.
– Dette har vært flotte dager for alle vi som er opptatt av å redusere forsøplingen av skjærgården og som arbeider for bevaring av kystkulturminnene vi har langs kysten, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening til N247.