– Motiverende å bidra når andre trenger det som mest
Denne uken ble en 16 år gammel gutt meldt savnet fra sitt hjem på Hånes. Etter flere timers intens leteaksjon endte det heldigvis godt. I følge politiet var gutten bevisst og tilsnakkende da han ble funnet og ble kjørt til sykehus for nærmere undersøkelser.
En sentral aktør i redningsarbeidet var hjelpekorpset fra Søgne Røde Kors.
– Vi var 10 fra hjelpekorpset i Søgne som deltok i søket, forteller Thomas Dønnestad, operativ leder i Søgne Røde Kors.
Dønnestad var aksjonsleder for rundt 70 frivillige letemannskaper fra Røde Kors i hele Agder.
Alltid klare til innsats
N247 møtte flere av letemannskapene ved Røde Kors-huset på Lunde før de reiste videre til Bortelid fredag kveld. Her har hjelpekorpset beredskap gjennom vinteren ved den populære skidestinasjonen i Åseral.
De frivillige i Søgne står klare til å rykke ut på kort varsel, enten det dreier seg om leteaksjoner, ulykker eller krisesituasjoner.
–Vi er rundt 40 personer i Søgne som har nødvendig grunnutdanning til å være med i hjelpekorpset. Når det er behov for innsats, sendes det ut en utkalling via mobiltelefon til alle kvalifiserte medlemmer i distriktet. De som kan melder seg til innsats, forteller Dønnestad.
For å sikre at mannskapene er godt forberedt, gjennomfører hjelpekorpset flere organiserte treninger gjennom året. I tillegg arrangeres to til tre større øvelser årlig for å simulere ulike scenarioer. Hjelpekorpset har også en egen tauredningsgruppe som trener månedlig.
– Vi vet aldri hva vi møter når vi rykker ut, men vi er alltid forberedt på det uventede, forklarer den operative lederen.
Mentalt krevende arbeid
Å delta i leteaksjoner og redningsarbeid kan ofte være mentalt krevende.
– Ved større aksjoner, som ved savnede personer, kreves det mentale forberedelser. Vi vet aldri hva vi kommer til å finne, sier Dønnestad.
For å håndtere slike utfordringer har Søgne Røde Kors egne opplegg for debrifing og samtaler i etterkant av hendelser.
De frivillige vi møter fredag var også med under leteaksjonen tidligere i uken. De er enige:
– Det er utrolig motiverende å kunne bidra når andre trenger det som mest.
Gaver og rekruttering
Tom Erik Dønnestad, som har vært medlem av hjelpekorpset i mange år, forteller at bidrag fra lokalsamfunnet har gjort en stor forskjell.
– Vi har de siste årene mottatt gaver og bidrag som har gitt oss mulighet til å skaffe viktig utstyr som letter arbeidet vårt. Vi har også en stasjon på Bortelid hvor vi samler inn panteflasker. Vi er utrolig takknemlige for all støtten vi får. Det er avgjørende for at vi kan opprettholde vår frivillige innsats, sier han.
Han understreker også viktigheten av rekruttering.
– Mange av de som blir med i hjelpekorpset, blir her lenge. Samtidig er dette frivillig arbeid, og vi trenger en stor gruppe mennesker for å kunne opprettholde beredskapen. Vi kan ha alt det beste utstyret, men det er menneskene som gjør jobben og skaper resultatene, avslutter han.
Les også: