Kjellandsløypa: Ros til 3. klasse ved Samfundets skole
En ny kvalitet har dukket opp i Kjellandsløypa dersom du går inn fra Oftenes. Om ikke alle de festlige og barnevennlige «trollene» skulle være nok, så har nå løypa rundt Uffortjønna fått en ny dimensjon!
Nydelige skogsdyr, hele 14 i alt, er satt opp på naturlige steder. Flotte figurer og med solide, vakre og værbestandige opplysningstavler. Elg, rev, hare, rådyr, ekorn og andre dyr som er vanlige eller nokså vanlige her i skogen. Andre mer sjeldne eller uvanlige akkurat her i Søgne fins også, men som likevel er godt kjente, slike som for eksempel ulv og gaupe.
Forseggjorte
Mange av «dyrene» er veldig livaktige og forseggjorte i rette farger. Når så samtidig selve tjønna yrer av hvite nøkkelroser og Solodden med gapahuken stråler i sola, så er det en veldig fin opplevelse å gå rundt Uffortjønna. Stiene er gode, og med tjærepapp på plankene over våte områder glir du heller ikke, selv ikke om det er frostrim eller regn på dem.
Morsomt var det også å se at orkidéene på myra i nord har fått stå i fred. I en artikkel tidligere oppfordret jeg folk om ikke å plukke dem, men heller nyte synet, de er jo finest der de står. Det er flekkmarihånd. Nå får plantene frø seg, og trolig kan de forhåpentligvis bli flere som pynter opp langs løypa.
Fanger innsekter
Like ved er noe rødaktig i myrbunnen, ja, ganske mye. Det er en av de tre plantene i landet som lever av å fange insekter, soldogg. Den har klebrige og blærete blader. Når et insekt har satt seg fast, har planten de egenskapene som skal til for å bryte det ned, «suge ut» stoffene i det og få nitrogen på denne høyest originale måten.
Naturen er mangfoldig. Soldogg har et dårligere rotsystem enn de fleste andre plantene, så derfor. De to andre, lurer du på hvem det er? Jo, det er tettegras og blærerot. Den første fins i myr, den andre i vann, men er sjeldnere enn soldogg.
Så om navnet Uffortjønna skulle bety «tjønna som er vanskelig tilgjengelig», det vil si «uferdstjønna», det er bare en teori jeg har, så gjelder det i alle fall ikke nå! Det er en stor opplevelse å gå der, vakre, gode, vedlikeholdte stier, masse «troll» og nå også skogsdyr, festlig, lærerikt og imponerende.
– Jeg liker sånt
Ta en tur da vel, alene eller ikke minst ta turen sammen med barnebarna. Gratulerer og takk, firma Repstad Eiendom, Ole Johan med vedlikeholdsteam og Arnfinn, samt 3. klasse ved Samfundet skole. Ja, om sant skal sies, denne turen er en berikelse for bygda, og jeg liker sånt.
PS: En idé kunne være, ved tjønna eller kanskje helst ved andre stier, opplysningstavler ved trær, de er mange, flerfoldige av art og flotte, blant annet er det store einere og kristtorner i området. Og hva med geologien? Det er tre felter med diabas nær tjønna, rester etter gamle vulkaner, to ganger samt et flatt område, det siste kommer over fra det vi kaller Leire dale. En diabasgang på høyre side ved oppganga til tjønna og en ved bekken på vestsida av den samme tjønna. Vi kan også se flyttesteiner fra istida samt de vanlige formene for bergarter. Jeg kan evntuelt hjelpe med geologien.
Les også: