Medlemmer fra Søgne dykkerklubb på Høllebrygga like etter at vraket etter «Miriam» er lokalisert og dokumentert. Fra høyre: Trond Jarle Repvik, Jan Kristoffersen, Siri Kristoffersen, Morten Lossius, Glenn Ivar Tønnessen, Ivar Hagen og Karl Klungland. Baugjernet, en ventil og glasset som trolig er fra skipets kompasshus er hentet opp og vil bli levert til familienes kontaktpersoner i Sverige.

Nytt vrakfunn i Søgne-skjærgården

Publisert Sist oppdatert

– Vi har leita etter dette vraket i minst 15 år, kanskje enda lenger, sier leder i Søgne dykkerklubb, Karl Klungland til N247.

Da har dykkerbåten Snorkel 4 akkurat klappet til kai på Høllebrygga og dykkerne ombord er i ferd med å skylle og få av seg draktene.

Vraket som ble funnet onsdag på 13 meters dyp like nord for Mågeskjær utenfor Langeneslandet er skuta «Miriam GG139» opprinnelig hjemmehørende i traktene utenfor Gøteborg. Den forliste i mars 1954, og hele mannskapet på seks personer omkom ved forliset.

Snorkel 4 med mannskap på vei til Høllebrygga etter vrakfunnet onsdag.

– Vi hadde en tanke om at båten kunne ha gått ned utenfor en skrent og derfor kunne ligge ganske dypt, forteller Klungland etter at seks dykkere har vært i vannet og i løpet av et par timer har vært nede til 60-70 meters dybde.

Vraket viste seg imidlertid å ligge adskillig grunnere og ble funnet i en kløft på 13 meters dyp da dykkerne var i ferd med å avslutte for dagen. Det var Jan Kristoffersen som da gjorde oppdagelsen kun få meter unna et område som to kollegaer like før hadde sjekket ut.

Som videoen under viser er det ikke mye igjen etter 70 år på havbunnen. Utenom ankervinsjen var det i følge dykkerne mest mindre vrakrester igjen i dypet.

Video fra Søgne dykkerklubb.

– Husker forliset

Mer enn 70 år etter det tragiske forliset er det ikke mange som har opplevd og fremdeles husker hendelsen i marsdagene 1954. Ove Pettersen som den gang var 15 år gammel deltok i letingen etter det savnede skipet. Da Miriam ble lokalisert stakk bare mastetoppene opp av havet. Pettersen husker den tragiske hendelsen og har i ettertid hatt kontakt med de omkomnes familie og bekjente. 

I 2024 var det besøk fra Sverige, og det ble lagt en krans på havet 70 år etter at ulykken fant sted. 

Ove Pettersen får med seg deler fra vraket etter Miriam når han skal til Sverige og besøke familie til de omkomne senere i år.

Vrakdeler til museum

– Jeg har snakket med kontaktene i Sverige etter funnet onsdag, og de satte veldig stor pris på at jeg kan ta med delene fra vraket når jeg skal reise på besøk senere i år, sier Pettersen når han treffer dykkerne på Høllebrygga torsdag formiddag. 

Om hendelsen i 1954 forteller Pettersen at tre av mannskapet ble funnet omkomne i sjøen ved Skjernøya, mens de øvrige tre aldri ble lokalisert. Båtens motor skal ha blitt berget før havaristen sank til bunns, og deler av vraket skal ha drevet i land på Flekkerøy. 

Han forteller videre at forliset preget det lille øysamfunnet på Sveriges vestkyst sterkt. I dag finnes et museum hvor hendelsen og de involverte minnes, og Pettersen setter stor pris på at han om kort tid kan ta med gjenstander fra havaristen tilbake til museet som minner om den tragiske hendelsen i Søgne-skjærgården i 1954. 

Forliset og historien rundt er nærmere omtalt i Søgne Historielags utgivelser og i Fritidsnytt. 

Powered by Labrador CMS