Foreslår å utsette evaluering av momskompensasjons-ordning

Publisert

Bystyret i Kristiansand vedtok i 2017 gjeldende ordning for avtaler med private utbyggere om overføring av justeringsrett og justeringsplikt etter Merverdiavgiftsloven. Flere omkringliggende kommuner, herunder Søgne og Songdalen, har siden adoptert Kristiansands regelverk på området. Av bystyrets vedtak fremgår det at ordningen skulle vært evaluert etter tre år. 
Fem år etter vedtaket skriver teknisk direktør i en innstilling til by- og miljøutvalget og formannskapet at evalueringen ikke er gjennomført grunnet manglende kapasitet i administrasjonen. Det legges videre fram forslag om å utsette evalueringen til 2020, og at denne gjennomføres samtidig med at det skal skje en samordning av boligutbyggingspolitikken i de tre kommunene som nå blir slått sammen. 
Av saksfremlegget fremgår det at enkelte utbyggere har etterlyst evalueringen. Utbyggere har blant annet bedt om vurdering av vilkårene for tilbud om momskompensasjonsavtale, størrelsen på momsen utbygger får tilbakebetalt og andelen som tilfaller bykassa. 
- Slår urimelig ut
I forbindelse med N247s reportasje om ordningen i januar 2018, uttalte Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) at hun vil ta et initiativ til at disse sakene blir revurdert i forbindelse med organiseringen av næringssaker i arbeidet med etableringen av Nye Kristiansand.
- Det kan se ut som momskompensasjon i slike avtaler kan slå urimelig ut for noen prosjekter, sa hun dengang, men la til at Søgne kommune så langt hadde lite erfaring med avtaler av denne typen. 
Hildes uttalelse kom etter av N247 hadde dokumentert en praksis som betyr at dersom en utbygger har betalt fem millioner kroner i merverdiavgift som kommunen i sin tur får refundert, vil kommunen sitte igjen med 1.250.000 kroner for 80 timers arbeid. Dette gir en timepris på kroner 15.625 for det kommunale administrative arbeidet.
- Urimelig kommunal gevinst
- Det burde være en selvfølge at kommunen får dekket sine utgifter, men samtidig er det helt urimelig at kommunen skal tjene penger på at private bygger ut infrastruktur for det offentlige. Jobben er den samme og betalingen burde vært den samme uansett størrelse på avtalen. sa Andre Kjetså i Mjåvann Industriområde til N247 i 2018. 
By- og miljøutvalget i Kristiansand skal behandle saken 25. april, og formannskapet får saken til behandling 15. mai. 
Sist oppdatert 23.04.2019 klokken 00:00 av Nicolai Prebensen
- Urimelig dyrt, var karakteristikken daglig leder i Repstad Eiendom gav den kommunale saksbehandlingen da N247 omtalte saken i januar 2018. (Foto: Arkiv: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS