
Foreldre frykter konsekvenser: – Rektor understreker nødvendigheten
Foreldre til enkelte elever på 8. trinn ved Tinntjønn skole uttrykker stor bekymring etter at skolen har besluttet å slå sammen tre klasser til to fra neste skoleår.
Foreldrene frykter at de sårbare barna vil lide under større elevgrupper og en mer uoversiktlig skolehverdag.
Forrige uke la Tinntjønn skole ut en melding til foresatte ved skolen. N247 har vært i kontakt med bekymrede foreldre ved trinnet som frykter for konsekvensene.
Foreldrene ønsker ikke å stå frem i saken.
Skolen skriver at de vil få nedgang i elevtall og strammere økonomiske rammer. Derfor har de bestemt at dagens tre klasser ved 8. trinn med totalt 52 elever skal samles i to klasser på rundt 25–26 elever hver.
Beslutningen er tatt etter en periode med utprøving, dialog med FAU, elevrådet og bruk av mobilt team i kommunen.
Noen foreldre på trinnet mener imidlertid at økonomiske hensyn går på bekostning av elevenes psykiske helse og sosiale trygghet.
Flere peker på at trinnet har slitt med skjult utestenging og mobbing over flere år, og frykter at større klasser vil gjøre utfordringene verre.
– Vi er redde for at de mest sårbare elevene vil falle enda mer utenfor. Større grupper betyr mindre tid med lærer, og vanskeligere for lærere å fange opp de som sliter, sier en forelder.
Rektor: – Sammenslåingen er nødvendig og ønsket

Trinnet har tidligere vært gjennom flere omorganiseringer på Lunde skole, blant annet under pandemien. Etter flere omlegginger ble det til slutt etablert en tredeling som ifølge foreldrene har fungert godt de siste to og et halvt årene.
Foreldrene N247 har snakket med forteller at både skolen og foreldremøter høsten 2024 la vekt på at tredelingen skulle vedvare i minst tre år for å sikre ro og utvikling.
– Det ble lovet stabilitet. Nå opplever vi at det løftet brytes, og det skaper usikkerhet både for elever og foreldre, sier en forelder.
I meldingen til foreldrene forklarer rektor Jarle Langeland at sammenslåingen er nødvendig både av pedagogiske og økonomiske grunner. Skolen peker på utfordringer med å opprettholde ønsket læringstrykk og gode læringsmiljøer i små klasser, samt vansker med å bygge solide elevmiljøer.
– Vi ser at vi ikke får til det læringsmiljøet og læringstrykket vi sikter mot. Økonomisk er det heller ikke mulig å fortsette slik, sier Langeland til N247.
Langeland utdyper at skolens økonomiske rammer påvirkes direkte av elevtallet, og at de nå ikke ser andre alternativer:
– Når vi får mindre økonomiske overføringer fordi vi blir færre elever, har vi ikke annet valg. Alternativet kunne vært å kutte enda flere lærere. Vi blir nødt til å ha færre ansatte når vi blir færre elever, sier rektoren.
Han understreker at han har lagt opp til en åpen dialog i prosessen:
– Jeg forstår at det kan virke skummelt for noen, men vi ønsker å ha en åpen og god dialog underveis. Gode innspill fra både elever og foresatte er velkomne. Det store flertallet av elevene støtter opp om endringen, og under mine runder på skolen har mange gitt to tomler opp for endringen, forteller Langeland.
Han påpeker også at det på flere andre skoler nå gjennomføres lignende endringer på grunn av strammere økonomi, men uten samme dialog som på Tinntjønn:
– Alternativet kunne vært, slik enkelte andre skoler har gjort, å bare gjøre endringen uten å involvere elever og foresatte i prosessen, sier Langeland.

FAU vil ikke kommentere
FAU ønsker ikke å uttale seg direkte om sammenslåingen, men signaliserer at det kan være delte meninger blant foreldrene.
Skolen understreker at prosessen skal være grundig, og at de vil ta hensyn til elevenes ønsker om hvem de vil gå i klasse med. Elevene får oppgi fem navn hver, og både FAU, elevråd og mobilt team er involvert i prosessen.
Likevel er mange foreldre skeptiske:
– Ungdom i dag møter et stadig økende press, og mange sliter med mentale utfordringer. Å gjøre skolemiljøet enda mer uoversiktlig kan få alvorlige følger langt inn i voksenlivet, advarer en forelder.
Tinntjønn skole planlegger å ferdigstille nye klasseinndelinger innen 2. juni, med oppstart fra skoleåret 2025–2026.