Vil vurdere å frede flere områder for hummerfiske
Fiskeridirektoratet ønsker at flere kommuner etablerer nye fredningsområder for hummer, og i september 2022 vedtok bystyret at det skal vurderes nye områder for hummerfredning i Kristiansand. Fiskeridirektoratet begrunner behovet for mer fredning med et ønske om å øke bestanden.
Torsdag 17. oktober starter den politiske behandlingen i kommunen. Det er i forkant sendt inn 18 innspill på nye områder som kan fredes. Disse kommer fra enkeltpersoner og fra lag- og foreninger. Innspillene vil legge begrensninger for hummerfiske i store deler av skjærgården.
Kommunedirektøren i Kristiansand går ikke like langt i sitt forslag, og for politikerne foreslås det fredningsområder for hummer i sonene rundt sjøfuglreservatene. I dag er det ett fredningsområde for hummer i Kristiansand. Det ligger i Sandvigdalsfjorden ved Langenes.
– Ikke behov
Flere hummerfiskere N247 har snakket mener det ikke er behov for flere fredningsområder.
Thomas Isaksen er bekymret for konsekvensene det vil medføre.
– Det vil kunne gi konsekvenser for mindre yrkesfiskere, og det virker nærmest som at det offentlige ikke ønsker hummerfiske i det hele tatt. Flere av de foreslåtte fredningsområdene er populære steder for hummerfiske, sier han og mener at årets fiske har vært positivt, og at det ikke er nødvendig med nye områder for å kunne øke bestanden.
Hummerkongen selv, Kjell Thomassen sier at det i hans tid som aktiv hummerfisker aldri har vært så mye hummer som nå.
– Årets hummerfiske er utrolig positivt med mye hummer og mange ungdommer som ser gleden med fisket. Bestanden er på vei opp, og det er ikke behov for mer fredning for å kunne øke denne, sier den ivrige hummerfiskeren.
Kristoffer Borøy er yrkesfisker. Han mener det ikke er behov for mer fredning.
– Det er ikke nødvendig å stenge av mindre områder rundt sjøfuglreservatene. Det er nok å videreføre det området som er fredet nå. Dersom også det private området utenfor Flekkerøy fredes, så er det tilstrekkelig, sier han.
Han legger til at det er ikke bare hummerfisket dette vil få konsekvenser for, men også kreps og leppefiske.
- Flere mindre områder vil kunne ødelegge for yrkesfiskere og begrense mye for fritidsfiskere, sier Borøy.
Saken skal behandles i kommunens areal- og miljøutvalg torsdag 17. oktober før bystyret gjør vedtak lokalt i sitt møte 30. oktober.
Det er fiskeridirektoratet som igangsetter en eventuell ny fredningsprosess og som vil legge et nytt forslag ut til offentlig høring.