
– Jeg kan ikke planlegge påskeferie som mange andre
For Johan Breilid Gimse er ikke påsken bare årets viktigste høytid – det er også den mest intense og meningsfulle tiden som prest.
Det som ellers er en travel tid for kirken, har for Gimse denne påsken blitt ekstra travel.
Fram til Ivar Sandnes tiltrer som ny sogneprest 20. mai, fungerer Gimse som sokneprest – en rolle han trer inn i med både alvor og glede.
– Jeg kan ikke planlegge påskeferie som mange andre. Men jeg ville heller ikke vært påsken foruten. Den betyr enormt mye for meg, både personlig og som prest, sier Gimse når vi treffer han under forberedelser i Søgne hovedkirke.
Gimse er opprinnelig fra Stange i Hedmark. Dit kom han som elleveåring etter en oppvekst som misjonærbarn på Taiwan. Da kona fikk jobb ved Universitetet i Agder, flyttet familien til Søm.
Nå er han inne i sitt fjerde år som kapellan i Søgne.
– Jeg kjenner meg hjemme her, og trives godt i det jeg ser på som en levende og veldig aktiv menighet, sier han.
Påsken – kirkens høydepunkt
Påsken er selve kjernen i det kristne budskapet, og for kirken er det årets høydepunkt. Det er også den perioden hvor kirkene er mest preget av symbolikk, sterke tekster og følelsesmessig tyngde. Fra fastetidens ettertanke og mørke, til oppstandelsens lys og glede på første påskedag – alt uttrykkes gjennom farger, ord, musikk og stemning i kirkerommet.
Langfredag er kanskje den sterkeste dagen i påskeuken. Da henges et sort klede over altertavlen som et symbol på død og sorg. Først på første påskedag, når Jesus har stått opp, løftes kledet bort og kirken fylles av lys og glede igjen.

Prestens stola skiftes fra lilla til hvitt – en visuell påminnelse om overgangen fra død til liv.
– Å være i kirken i påsken er å kjenne på hele følelsesregisteret, sier Gimse.
– Det handler om alt det som virkelig betyr noe: sorg, håp, død, glede, kjærlighet og lys. Det er derfor jeg elsker å være prest akkurat i denne tiden.
Årets påskegudstjenester får også en ekstra dimensjon i lys av verdenssituasjonen. Krig, konflikt og urettferdighet preger nyhetsbildet – og dermed også det som skjer og sies i kirkene.
– Det ligger et alvor og en usikkerhet over verden nå, og dette preger jo påskefeiringen også, sier han.
– I påsken husker vi på at Jesus ofrer eller gir livet sitt for vennene sine og for oss. Med krigene og all uretten som foregår i verden i dag er det mange mennesker som også ofrer seg for det gode, eller som mister livet i møte med ondskap og urett. Det er soldater som ofrer sine liv, og sivile som mister det. Her er det noen paralleller til Jesu død. For Jesus ga livet sitt, men det var jo nettopp i kamp, eller konflikt med verdens ondskap og urett at han til slutt ga livet sitt når han ble arrestert, torturert og drept, forteller Gimse.
Påskebudskapet er aktuelt og livsnært
– Påsken skal gi tro og håp, i møte med livets og verdens mørke og urett.
Planlegging og forberedelser

I ukene før påske jobber Gimse intensivt med forberedelser. Hver gudstjeneste planlegges nøye: salmer velges, tema formes, preken skrives. I tillegg samles prestene i Kristiansand hver torsdag for å dele tanker og idéer – et samarbeid han setter stor pris på.
– Vi inspirerer hverandre og får nye perspektiver. Det gjør at vi kan gi noe enda bedre til menigheten, sier han.
I løpet av påsken tas alle kirkene i bruk: Hovedkirka, Greipstad kirke, Finsland kyrke, Langenes arbeidskirke og Søgne gamle kirke.
For Gimse er det viktig at kirken er åpen og tilgjengelig for alle – enten man kommer ofte i kirken, av og til eller en sjelden gang.
– jeg ønsker at prekenen og gudstjenesten skal gi noe til alle. Man skal kjenne seg igjen, samtidig som man utfordres til å tenke dypere. Kirken er for hele folket, sier han.
Selv i fritiden søker han kirken – for Johan er kirken en sentral del av livet, og var en viktig del i oppveksten. Fjorårets påske tilbrakte han på hytta i Evje. Da hadde han pappapermisjon, men likevel søkte han seg til kirken i høytiden.
– Påsken er en familiehøytid også, hvor vi kan være takknemlige for det vi har. Den handler om å kjempe for det gode og vise Guds kjærlighet – midt i livet. Midt et det som er fint, og midt i det som er vanskelig, avslutter Søgnes fungerende Sokneprest.
I påskehøytiden vil gudstjenestene fordele seg slik:
Palmesøndag – klokken 11.00 i Langenes arbeidskirke
Skjærtorsdag – klokken 11.00 i Greipstad kirke
Langfredag – klokken 11.00 i Søgne hovedkirke og Finsland kyrke kl 18.00
Første påskedag – Klokken 11.00 i Søgne hovedkirke og Greipstad kirke
Andre påskedag – Klokken 11.00 i Søgne gamle kirke
