Festivalsjef Kenneth Fjeldkjøn (t.v) og ansvarlig for festivalcampen, Øyvind Ramse viser frem området festivalen Finsland Live vil bli avholdt 30. til 31. mai. Jordet i bakkant vil bli brukt til festivalcamp.

– Vi har lagt ned mye arbeid for å gjøre dette til en festival for alle

Publisert Sist oppdatert

Hva skjer når en liten hagefest i ei bygd utenfor Kristiansand plutselig tiltrekker tusenvis av mennesker fra hele Sør-Norge? 

Svaret er Finsland Live – en festival som på få år har vokst fra 300 venner i en hage, til over 4000 publikummere, egne busser, proff scenelyd og noen av Norges mest populære artister.

Og det hele startet med en enkel idé: å samle folk til en god kveld med musikk og samhold.

I slutten av mai arrangeres Finsland Live for fjerde gang, og fjorårets besøkstall på hele 4300 viser at dette har blitt et arrangement som har truffet bredt – både lokalt og langt utover bygdegrensene.

Vi møter festivalsjef Kenneth Fjeldkjøn og campansvarlig Øyvind Ramse på Vamoen motorsportsenter i Finsland. 

Rundt oss dundrer lyden av gocarts i sving, med barn, ungdom og voksne som farer rundt banen i full fart. Men snart skal motorlyden vike for musikken – og festivalstemningen skal fylle området.

– Vi har lagt ned mye arbeid i å gjøre dette til en festival for alle. Programmet favner bredt, og vi ønsker at folk i alle aldre skal føle seg velkomne, sier Fjeldkjøn.

Familiearrangement lørdag

Årets store nyhet er et familiearrangement på dagtid – alkoholfritt og skreddersydd for barn og unge. Her vil duoen Hagle stå på scenen tidligere på dagen, før de senere entrer scenen igjen for det voksne publikumet. Fjeldkjøn forteller at interessen har vært over all forventning: Allerede før mai er over oss, er det solgt rundt 500 billetter til festivalens nyeste konsept, og festivalsjefen regner med at det vil være rundt 1000 deltakere foran scenen når Hagle entrer familiearrangementet lørdagen. 

– Dette er noe vi har hatt lyst til å gjøre lenge, og i år fikk vi det endelig til. Det handler om å gi et tilbud til hele familien, og å vise at festivalen vår er mer enn bare konserter på kveldstid, sier han.

Gode fasiliteter for festivalcampere

Et steinkast fra festivalområdet ligger festivalcampen – et 32 mål stort område med plass til 217 campingenheter. Av disse har 180 tilgang til strøm. Campansvarlig Øyvind Ramse forteller at komforten står i høysetet:

Camp-ansvarlig Øyvind Ramse viser frem det 32 mål store området til festivalcampen

– Alle har tilgang til toalett og dusjfasiliteter. Vi ønsker at alle skal være trygge under festivalen, og vi kommer til å gjennomføre aktiviteter på dagtid, sier han.

Campen har også blitt et møtested for tilreisende fra hele Sør-Norge. Under fjorårets festival kom det deltakere helt fra Telemark, Holmestrand og Haugesund – et tydelig tegn på at Finsland Live har begynt å gjøre seg bemerket langt utenfor Kristiansands grenser.

– Vi håper selvsagt på fint vær, men dersom det blir nedbør har vi planene klare for plassering av enheter, forteller Ramse.

De vil unngå telt på den laveste delen av området.

– Jordet klargjøres i god tid, og underlaget skal tåle litt nedbør, forteller han.

– Men vi planlegger for sol, legger han til med et smil.

Gir ringvirkninger

Festivalen er et resultat av lokal innsats og et sterkt samhold. Arrangørgruppen teller 11 personer, og i tillegg bidrar en rekke frivillige – mange av dem unge fra nærområdet.

– Vi ønsker å gi ungdommene en mulighet til å jobbe under festivalen og få noe igjen for innsatsen. De får betalt for arbeidet, og interessen for å bidra har vært stor – både blant de under og over 18 år, sier Fjeldkjøn.

– Selv om mange søker utenfra, er det viktig for oss å prioritere ungdom i Finsland. Dette er tross alt en festival som skal skape ringvirkninger lokalt.

Festivalen har kjøp inn over 950 kvadrat med telt og gjerder og annet utstyr som trengs for å drive en festival på bygda. 

– Transport og leie av utstyr koster mye penger så vi er heldig som har hatt mulighet til å gjøre disse investeringene, sier Fjeldkjøn. 

Festivalen har kjøp inn over 950 kvadrat med telt og gjerder

Utstyr kommer også andre arrangement i bygda til gode. 

– Vi ønsker å gi noe tilbake. Når juletreet tennes i Kilen, bidrar vi med telt og strøm og alt vi kan av utstyr. Det handler om å styrke fellesskapet og bidra til å skape liv i Finsland året rundt, sier han.

Men til tross for den landlige beliggenheten, ønsker ikke Fjeldkjøn at festivalen skal omtales som en typisk bygdefest.

– Vi arrangerer festivalen i Finsland, på toppen av Kristiansand. Men vi har et profesjonelt opplegg og et program som tiltrekker seg folk i alle aldre. Dette er ikke en bygdefest – det er en festival på bygda, sier han.

For å gjøre festivalen tilgjengelig for flest mulig, settes det opp egne busser, ettersom det ordinære kollektivtilbudet i området er begrenset. Og selv med flere tusen mennesker samlet, har festivalen holdt orden i sysakene. Skjenkekontrollen har vært innom hvert eneste år – uten å finne ett eneste avvik.

– Det er vi stolte av. Her er alt på stell, understreker han.

Utgiftene øker

Samtidig erkjenner Fjeldkjøn at festivaldrift blir stadig dyrere.

– Artistene koster mer enn før, og vi bruker langt større summer på programmet nå enn da vi startet. Vi kan ikke bli en dyr festival – vi skal være tilgjengelige for folk flest. De siste årene har vi hatt litt overskudd, men det har gått rett tilbake til utvikling og innkjøp av utstyr. Det er sånn vi ønsker å bygge dette videre.

Reisen fra 300 personer i en hage, til 4300 på festivalområdet, har vært både bratt og spennende. Etter den første hagefesten vokste festivalen til 430 gjester året etter – med Charter-Svein som trekkplaster.

– Da hadde vi et grunnlag for å etablere en festival, forteller Fjeldkjøn.

Nå er målet å holde seg rundt dette nivået.

– Vi har funnet en god størrelse. Nå handler det om å utvikle innholdet og opplevelsen videre, ikke nødvendigvis bli større, sier Fjeldkjøn. 

– Og ja, vi er allerede i gang med planleggingen av neste års festival, avslutter han.

Årets festival går av stabelen 30. og 31. mai på Vamoen motorsportsenter. 

På fredag står Stavangerkameratene, Sandra Lyng, Kevin Lauren og Panda Panda klare til å entre scenen. Lørdag følger Hagle, Plumbo, det danske Gas Værk Band – en tribute til Kim Larsen – og Johnny Sandåker. 

Fra festivalen i 2024

 

Powered by Labrador CMS