Fra og med 15. april er det ferdselsforbud flere steder i skjærgården.

Ferdselsforbudet fra 15. april: – Vis hensyn til sårbare sjøfugler

Publisert Sist oppdatert
Flere etater vil være ute i skjærgården fra og med 15. april for å påse at ferdselsforbudet i hekkeområder overholdes.

– Nå starter hekkeperioden for fuglene, tiden hvor de er mest sårbare for forstyrrelser. Statens naturoppsyn oppfordrer folk til å vise hensyn når de ferdes i områder med sjøfugl, også i tiden før ferdselsforbudet trer i kraft den 15. april, skriver Statens naturoppsyn (SNO) i en melding mandag.

- Statens naturoppsyn, Kystvakten, Skjærgårdstjenesten, politi med flere vil påse at ferdelsforbudet blir overholdt, og brudd på forbudet blir anmeldt, sier Arild Pfaff i SNO Agder til N247 mandag.

Han legger til at disse etatene vil være ute i skjærgården fra dagen forbudet trer i kraft.

– Det er også mange holmer og skjær som ikke er merket med skilter, og kommer publikum over hekkende fugl er det svært viktig å gi fuglene fred der de er, sier Pfaff videre.

– Mer enn 30 år med fugleovervåking i Norge viser at klimaendringene i stor grad påvirker fuglenes trekkmønster. Mange fuglearter kommer stadig tidligere tilbake fra sørlige strøk til hekkeplassene i nord. Dette er nok et bevis på at naturen er i endring, og at det også påvirker den norske naturen, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro i meldingen.

Forbudet gjelder 50 meter ut fra land i fuglereservatene, og det gjelder i perioden 15. april - 15. juli. Her kan du søke ferdselsforbud i kart.

«Grågåsa har alt begynt og ligger og ruger på fullagte kull alt i våre områder. Vi fant fem egg i et reir i Hovekilen, Arendal, 14. mars. Dette er tidlig. Det betyr at første egget ble lagt før 10 mars. De fleste artene er imidlertid ikke i gang enda, men ligger klare i startgropa når denne siste krampetrekningen av vinter som vi opplever nå, tar slutt.»

Sjøfuglene på Skagerakkysten er i nedgang, og trenger all den ro de kan få gjennom hekkesesongen. Derfor er det forbudt å gå i land eller ferdes nærmere enn 50 meter fra land i sjøfuglreservatene i perioden 15. april til 15. juli.

Statens naturoppsyn (SNO) følger godt med på utviklingen i våre sjøfuglbestander. I følge meldingen samarbeider de tett med forvaltningen som i denne sammenheng utgjøres av Statsforvalteren i Agder samt verneområdestyrene for Raet nasjonalpark og Oksøy-Ryvingen og Flekkefjord landskapsvernområde og kystkommunene, herunder Skjærgårdstjenesten. De har også et godt samarbeid med Birdlife og med øvrige kontrollmyndigheter rundt temaet sjøfugl.

– Videre er det i SNO regi en betydelig innsats i å bekjempe mink langs kysten av Norge der en viktig motivasjon er å redusere denne uønskede artens bestand for å redusere dens predasjon på bakkehekkende sjøfugler, skriver SNO avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS